Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή»

Δείτε στο video ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να σαμποτάρει με κάθε τρόπο τις γεωτρήσεις.

 

Νέα προειδοποίηση έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, για τις συνεχείς της προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, η ερώτηση που τέθηκε στον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από τον Έλληνα ανταποκριτή Μιχάλη Ιγνατίου, αφορούσε την παράνομη είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» με τη συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αγωνία για το τι θα φέρει στην επιφάνεια το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ - Οι εφτά προκλητικοί χάρτες

Aυτό είναι το υπερσύγχρονο τρυπάνι της ExxonMobil–Ξεκίνησε τις γεωτρήσεις

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή» επισήμανε ο δημοσιογράφος. Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «το 'Μπαρμπαρός', δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top