Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Έχασε τη Βουλή ο Τραμπ - Δύσκολη η επόμενη διετία

Ανέκτησαν τον έλεγχό της οι Δημοκρατικοί

Ο Ντόναλντ τραμπ μιλά στο βήμα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή θα μπορούν οι Δημοκρατικοί στη δεύτερη διετία του Αμερικανού Προέδρου, η οποία… αναμένεται ταραχώδης.

Στις ενδιάμεσες αμερικανές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θεωρηθήκαν δημοψήφισμα για τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Έτσι το Κογκρέσο, το νομοθετικό σώμα που αποτελείται από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα είναι διαιρεμένο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η «απώλεια» της Βουλής δεν εμπόδισε, πάντως, τον Τραμπ να μιλήσει για «τεράστια επιτυχία».

Η πρώτη ιθαγενής και οι πρώτες δύο μουσουλμάνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής, Σαρίς Ντέιβιντς, έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ.

Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν την Τρίτη οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο Κολοράντο ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ

Ιστορία έγραψε σε αυτές τις εκλογές το Κολοράντο.

Η πολιτεία των ΗΠΑ εξέλεξε για κυβερνήτη τον Τζάρεντ Πόλις, έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο, τον πρώτο στην ιστορία της χώρας. Ο δημοκρατικός Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

Σημειώνεται πως το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Όρεγκον.

Η επιστροφή του Ρόμνεϊ

Την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή σηματοδοτεί η εκλογή του Μιτ Ρόμνεϊ στη Γερουσία.

Ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους.

Επανεκλογή του Τεντ Κρουζ στο Τέξας

Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο'Ρουρκ.

Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top