Πέθανε η επτάχρονη Αμάλ, το σύμβολο του λιμού στην Υεμένη

Δεν κατάφερε να αντέξει κι έφυγε από τη ζωή

Η μικρή Αμάλ

Η φωτογραφία της, που δημοσίευσαν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Σήμερα, η επτάχρονη Αμάλ Χουσάιν, που έγινε το σύμβολο του λιμού στην Υεμένη δεν είναι πια στη ζωή. 

Η Αμάλ είχε φωτογραφηθεί από τον Τάιλερ Χικς και η εικόνα της είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο, καθώς αποκάλυπτε το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη. 

Το σκελετωμένο κορμάκι της δεν άντεξε άλλο, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έχανε ποτέ το χαμόγελό της. Ο πόλεμος είναι σαρωτικός και η Αμάλ δεν κατάφερε να του αντισταθεί άλλο. 

«H καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. «Η Αμάλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».

Ο ίδιος ο Χικς, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη ραδιοφωνική εκπομπή «The Takeaway ότι η φωτογράφηση της Αμάλ ήταν δύσκολη, σπαραξικάρδια, αλλά και σημαντική. 

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο, στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ,  Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top