Αλμυρό νερό στον Άρη μπορεί να συντηρήσει ζωή

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, νερό διέτρεχε την κόκκινη επιφάνειά του  

Πλανήτης Άρης

Νερό με άλατα, σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, θα μπορούσε να απελευθερώνει αρκετό οξυγόνο για την ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μορφών ζωής, όπως εξωγήινα «σφουγγάρια», σύμφωνα με νέα έρευνα.    

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις διαστημικές αποστολές της NASA στον πλανήτη (Viking, Mars Reconnaissance Orbiter, Curiosity, Spirit και Opportunity) oι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, νερό διέτρεχε την κόκκινη επιφάνεια του Άρη.    

Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι υπήρχαν ακόμα και Ωκεανοί. Όμως στην συνέχεια το νερό υποχώρησε, ο πλανήτης έχασε μέρος της ατμόσφαιράς του, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και ο Άρης μετατράπηκε σε έναν «ξηρό» πλανήτη.    

Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπέδαφος διατηρεί, σε κάποιες περιοχές, νερό με άλατα που μπορεί να παραμείνει σε υγρή μορφή σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, αποδίδοντας σε αυτόν τον μηχανισμό την εποχική εμφάνιση σκουρόχρωμων ραβδώσεων.    

Ο Σταμένκοβιτς και οι συνάδελφοι του έχουν δημιουργήσει επιστημονικά μοντέλα, υπολογίζοντας τις πιθανές ποσότητες οξυγόνου που ενδέχεται να απελευθερώνονται από τη διαδικασία, σε διάφορες περιοχές του Άρη.    

«Υπάρχουν τόσοι αβιοτικοί τρόποι για τη δημιουργία επαρκών ποσοτήτων οξυγόνων που, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία αλυσιδωτή εξέλιξη με διαφορετικό τρόπο από αυτόν στη Γη. Προς το παρόν παραμένει υπόθεση, αλλά αξίζει να την ερευνήσουμε», λέει ο ίδιος σχετικά.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top