Από σκλάβα του σεξ,νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης–Η ιστορία της Nάντια Μουράντ

Η γυναίκα που επιβίωσε από τους βιασμούς και έγινε ακτιβίστρια

Συγκλονιστική είναι η ιστορία ζωής της Νάντια Μουράντ, της γυναίκας που πήγε στην κόλαση και επέστρεψε.

Η 25χρονη από το Ιράκ, μοιράστηκε σήμερα το «Νόμπελ Ειρήνης» με τον Κονγκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε, για τις προσπάθειές τους να βάλουν τέλος στη χρήση της σεξουαλικής βίας ως εργαλείου πολέμου.

Για να φτάσει ως εδώ όμως, έδωσε πραγματική μάχη για τη ζωή της. 

Σε έναν γυναικολόγο και μια σκλάβα του σεξ το Νόμπελ Ειρήνης

Ποιος είναι ο «γιατρός θαύμα» που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

H AIXMΑΛΩΣΙΑ, ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Το 2014, αιχμαλωτίστηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι «άλωσαν» την περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου ζούσε με την οικογένειά της, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν όλους όσοι αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στο Ισλάμ, ανάμεσά τους τη μητέρα της και τους έξι αδερφούς της.

Επί τρείς ολόκληρους μήνες, υπέφερε απίστευτα βασανιστήρια καθώς τη μετέτρεψαν σε σκλάβα του σεξ.

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

Την αγόρασαν και την πούλησαν δεκάδες φορές, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, τη χτυπούσαν και τη βίαζαν.

«Κάποια στιγμή, το μόνο που υπήρχε στη ζωή μου ήταν βιασμοί και τίποτα άλλο. Είχε γίνει καθημερινότητά μου», δήλωσε η ίδια αργότερα.

Τον Νοέμβριο του 2014 κατάφερε να αποδράσει, αλλά δεν πρόλαβε να πάει μακριά, καθώς ένας από τους φρουρούς την πρόλαβε.

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Τζιχαντιστών, αν μια αιχμάλωτη γυναίκα κατάφερνε να αποδράσει, γινόταν αιτία πολέμου. Για να την τιμωρήσουν, τη μετέφεραν σε ένα κελί και τη βίασαν όλα τα μέλη του στρατοπέδου.

Οι στρατιώτες αποκαλούσαν αυτή την πρακτική «σεξουαλική Τζιχάντ».

Μετά από αυτό, η ίδια εξομολογήθηκε πως δε σκέφτηκε ούτε στιγμή ξανά να αποδράσει.

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ

Η τύχη όμως της χαμογέλασε. Ο άνδρας στον οποίο την είχαν πουλήσει στη Μοσούλη και ζούσε μόνος του, της είπε πως θα την πουλούσε σε κάποιον άλλον. Εκείνη τότε κατάφερε να αποδράσει και πάλι από το στρατόπεδο. Σταμάτησε σε ένα σπίτι που βρήκε και ζήτησε βοήθεια. Η οικογένεια μουσουλμάνων που ζούσε εκεί και δεν είχε καμία σύνδεση με το ισλαμικό κράτος, τη βοήθησε να ξεφύγει. Κατάφερε να διασχίσει το ιρακινό Κουρφδιστάν και να βρει καταφύγιο στις κατασκηνώσεις μαζί με άλλους Γιαζίντι. Αργότερα έφτασε στην Ευρώπη και πλέον ζει στη Γερμανία.

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

Σήμερα, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών.

Η ίδια, δήλωσε ότι αισθάνεται «απίστευτη τιμή και ταπεινότητα» για τη βράβευσή της.

«Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της σεξουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Σκλαβα του σεξ Νομπελ Ειρηνης

Το Νόμπελ είναι σημαντικό «για όλες τις γυναίκες θύματα», εκτίμησε η Μουράντ. «Σημαίνει πολλά, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλες εκείνες τις γυναίκες στο Ιράκ και σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στον ιστότοπο της Επιτροπής Νόμπελ.

«Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για όσα μου συνέβησαν επειδή δεν είναι εύκολο, ιδίως για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, να πουν ότι υπήρξαν σεξουαλικές σκλάβες», υπογράμμισε. «Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται», πρόσθεσε, μιλώντας στα κουρδικά, ενώ ο σύντροφός της μετέφραζε. 

«Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις», τόνισε.

Η Νάντια Μουράντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι διώξεις εναντίον των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top