Ποιος είναι ο «γιατρός θαύμα» που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης

Το έμαθε ενώ χειρουργούσε - Έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες θύματα βιασμών

«Γιατρός Θαύμα». Έτσι αποκαλείται ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, ο άνθρωπος ο οποίος κέρδισε το «Νόμπελ Ειρήνης» από κοινού με την πρώην σκλάβα του σεξ, Νάντια Μουράντ.

Ο 63χρονος γυναικολόγος από το Κονγκό, ίδρυσε το νοσοκομείο Panzi στην ανατολική Δημοκρατική Πόλη του Κονγκό πριν από 20 χρόνια.

Αφορμή, υπήρξε η πρώτη σοκαριστική εμπειρία που είχε, από μια γυναίκα η οποία βιάστηκε ομαδικά και στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε από ένοπλους άνδρες.

Από σκλάβα του σεξ,νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης–Η ιστορία της Nάντια Μουράντ

Σε έναν γυναικολόγο και μια σκλάβα του σεξ το Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ντένις Μουκουέγκε, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC, είχε αποκαλύψει πως η συγκεκριμένη γυναίκα όχι μόνο είχε βιαστεί, αλλά είχε σφαίρες από όπλα στα γεννητικά της όργανα και τους μηρούς της.

Είκοσι χρόνια μετά, το νοσοκομείο έχει φτάσει στο σημείο να θεραπεύει πάνω από 3.500 γυναίκες τον χρόνο. Είναι φορές, που ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, κάνει περισσότερες από 10 επεμβάσεις την ημέρα.

Σε μια τέτοια τον πέτυχε και η ανακοίνωση της είδησης ότι κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο «γιατρός θαύμα» την ώρα εκείνη βρισκόταν στο χειρουργείο:

«Ξαφνικά άκουσα τριγύρω μου θόρυβο και κλάματα. Δεν σκέφτηκα τι μπορεί να έχει συμβεί και ξαφνικά κάποιοι άνθρωποι ήρθαν μέσα και μου είπαν τα νέα», δήλωσε ο ίδιος στη νορβηγική εφημερίδα «VG».

Ο 63χρονος γυναικολόγος, αφιέρωσε το «Νόμπελ Ειρήνης» σε όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

ΠΩΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ»

Πριν από περίπου 20 χρόνια, «έφτιαξα ένα νοσοκομείο φτιαγμένο πρόχειρα από τέντες. Έχτισα μια μαιευτική κλινική μέσα σε αυτό και ένα χειρουργείο. Το 1998 όλα καταστράφηκαν. Έτσι το ξεκίνησα από την αρχή το 1999» είχε δηλώσει ο ίδιος στο BBC το 2013.

«Η διαμάχη στο Κονγκό δεν είναι μεταξύ ομάδων και φανατικών της θρησκείας. Είναι μια διαμάχη μεταξύ κρατών που προκαλείται από οικονομικά συμφέροντα και καταλήγει στην καταστροφή των γυναικών του Κονγκό».

Το ανατολικό κομμάτι του Κονγκό έχει χαρακτηριστεί και ως «η πρωτεύουσα των βιασμών σε ολόκληρο τον κόσμο» και αυτό γιατί για πάνω από δύο δεκαετίες ομάδες ενόπλων πολεμούν για να κερδίσουν τον έλεγχο των πλούσιων αποθεμάτων της περιοχής σε χρυσό και άλλα πολύτιμα υλικά. Παράπλευρες απώλειες του πολέμου οι γυναίκες που βιάζονται αδιακρίτως.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του Προέδρου Joseph Kabila και των άλλων χωρών, επειδή δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να σταματήσουν τον «άδικο πόλεμο και τη βία ενάντια στις γυναίκες, με τον βιασμό να θεωρείται ως πολεμική στρατηγική».

ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟ

Τον επόμενο μήνα, στοχοποιήθηκε από ενόπλους που μπούκαραν στο σπίτι του και κράτησαν ομήρους τις κόρες του.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο έμπιστος φίλος και φρουρός του σκοτώθηκε από τους ενόπλους.

Ο γιατρός μετά από αυτό, πήρε την οικογένειά του και έφυγε στη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Βέλγιο.

Επέστρεψε στο Κονγκό το 2013, μετά από καμπάνια των γυναικών της χώρας του που μάζεψαν χρήματα για να του αγοράσουν εισιτήριο επιστροφής.

Η κίνηση αυτή τον συγκίνησε τόσο που «δε μπορούσα να πω όχι. Ήμουν αποφασισμένος να βοηθήσω. Η ζωή μου πως άλλαξε μετά την επιστροφή. Πλέον ζω στο νοσοκομείο και παίρνω πολλές προφυλάξεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να έχω χάσει μέρος της ελευθερίας μου» είχε πει στο BBC το 2013.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top