Σε έναν γυναικολόγο και μια σκλάβα του σεξ το Νόμπελ Ειρήνης

Για τους αγώνες τους να σταματήσει η σεξουαλική βία

έκτακτο

Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό και τη νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας της Σουηδίας και οι δύο υποψήφιοι συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε να στραφεί η προσοχή στον αγώνα εναντίον των εγκλημάτων πολέμου. 

(Ο Ντένις Μουκουέγκε)

Ο Ντένις Μουκουέγκε αφιέρωσε τη ζωή του στη φροντίδα και την υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια πολέμων. 

Η Νάντια Μουράντ από την άλλη έχει συγκλονίσει τον κόσμο με τις μαρτυρίες της για τη βία που έζησε η ίδια καθώς και άλλες γυναίκες. 

Ο καθένας ξεχωριστά με τον δικό του τρόπο συνέβαλε στο να δοθεί η πρέπουσα σημασία στη σεξουαλική βία εν καιρώ πολέμου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες από τους δράστες. 

Φέτος οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν 331, 216 πρόσωπα και 115 οργανισμοί. 

(Η Νάντια Μουράντ)

Μάλιστα φαβορί θεωρούνταν οι ηγέτες της Νότιας και Βόρειας Κορέας, ενώ ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Το Νόμπελ Ειρήνης θεωρείται από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο και ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν κερδίσει είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Μητέρα Τερέζα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μαλάλα Γιουσαφζάι. 

Έχει γίνει όμως και αντικείμενο έντονων διαφωνιών αρκετές χρονιές για τις επιλογές της Ακαδημίας, καθώς το Νόμπελ Ειρήνης έχει απονεμηθεί σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα ο Χένρι Κίσινγκερ, ενώ δεν έχει δοθεί ποτέ σε προσωπικότητες διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως ο Γκάντι ή ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top