Ερντογάν σε Τραμπ: «Εμείς γονατίζουμε μόνο στον Θεό»

Στο κόκκινο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εξαιτίας του φυλακισμένου πάστορα

Ερντογάν Τραμπ

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τεντώνει το σχοινί, την ώρα που η τουρκική λίρα κατρακυλά και το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα εκπνέει. 

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε το τελεσίγραφο Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας. 

«Θέλουν να απελευθερώσουμε μέχρι σήμερα το απόγευμα τον Μπράνσον με απειλές», είπε.

Σε δεύτερη ομιλία του μάλιστα στην επαρχία Ορντού επιτέθηκε στις ΗΠΑ καθώς όπως είπε «ανταλλάσσουν έναν στρατηγικό εταίρο με έναν πάστορα».

«Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή, ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ», είπε κιαι συνέχισε:

«Μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία. Δεν είναι μια χώρα που την κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Νομίζουν ότι θα καταστρέψουν την Τουρκία έτσι εύκολα μέσω του νομίσματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει από τις 8 Αυγούστου σε κορυφαίους Τούρκους υπουργούς ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις. 

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε αναφέρει την Πέμπτη, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η αμερικανική πλευρά  ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι ο Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στη χώρα. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως δεν καταλαβαίνει από απειλές. Σε χθεσινό του άρθρο στους New York Times εξαπέλυσε τις δικές του απειλές, υποστηρίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top