Ένταση και πάλι: Η Β.Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ για γκανγκστερικές απαιτήσεις

Πομπέο: Οι κυρώσεις θα διατηρηθούν έως την πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Μπορεί η συνάντηση που είχαν στις αρχές Ιουνίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ να έδωσε σε κάποιους ελπίδες ότι η Βόρεια Κορέα θα συμμορφωθεί με το πυρηνικό της πρόγραμμα, ωστόσο φαίνεται πως η Πιονγιανγκ δε σκοπεύει να «υποκύψει» τόσο εύκολα.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Μάικ Πομπέο από τη Βόρεια Κορέα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη μιάμισης μέρας, η Πιονγιανγκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ για «γκανγκστερικές απαιτήσεις».

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιδίωξε να συζητηθούν εξονυχιστικά οι λεπτομέρειες για τη διάλυση των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, και τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Σύνοδος-reality της Σιγκαπούρης: Τι υπέγραψαν τελικά Κιμ και Τραμπ

Για τον λόγο αυτό συνομίλησε με το «το «δεξί χέρι» του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Τσολ, με στόχο να δημιουργηθεί ένας λεπτομερής οδικός χάρτης προς την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, όπως συμφωνήθηκε κατά την ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. 

Κατά την αναχώρησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε «σχεδόν όλα τα βασικά ζητήματα», μολονότι παραμένει δουλειά να γίνει. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ

Δεν πέρασαν λίγες ώρες και η Πιονγιανγκ προέβη σε μια πολύ πιο αρνητική αξιολόγηση των συνομιλιών, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον κλόνισε το ηθικό που είχε δημιουργηθεί από την σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου.

«Η αμερικανική πλευρά προσήλθε μόνο με την μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

ΠΟΜΠΕΟ: «ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε σήμερα από το Τόκιο πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. 

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την «πλήρη και πλήρως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος συνάντησής του με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί σταθμό στην ιαπωνική πρωτεύουσα έπειτα από μια επίσκεψη δύο ημερών στην Πιονγκγιάνγκ, επέμεινε στη σημασία του ελέγχου της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, πρόκειται για «αποπυρηνικοποίηση με την ευρεία έννοια», που περιλαμβάνει όλη την γκάμα των όπλων, και «οι Βορειοκορεάτες το καταλαβαίνουν αυτό, δεν το αμφισβήτησαν», δήλωσε.

«Θα υπάρξει επαλήθευση σχετικά με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση, αυτό το έχουν δεχθεί και ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ (Γιονγκ Ουν)», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο φάνηκε ήρεμος, παρόλο που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε χθες το βράδυ «γκανγκστερικές» μεθόδους τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τον πυρηνικό αφοπλισμό. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ πιστεύουμε πως αυτές οι προσπάθειες για την ειρήνη αξίζουν τον κόπο», υπογράμμισε ακόμη.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top