Ταϊλάνδη: Τα παιδιά μπορεί να παραμείνουν για μήνες στη σπηλιά

Βρέθηκαν ζωντανά μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο

Τα δώδεκα παιδιά μαζί με τον προπονητή τους που βρέθηκαν ζωντανά μετά από εννέα μέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, δεν είναι ακόμη ελεύθερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Δύτες που ειδικεύονται σε σπηλαιοκαταδύσεις αλλά και στρατιωτικοί της χώρας προειδοποιούν ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και τέσσερις μήνες, μέχρι τα 11χρονα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους δουν ξανά το φως της ημέρας. Πρέπει να υποχωρήσουν τα νερά, ή αλλιώς να εκπαιδευτούν στην κατάδυση, ώστε να απεγκλωβιστούν με ασφάλεια.


Και οι 13 εντοπίστηκαν αρκετά αδύναμοι, αλλά ζωντανοί το βράδυ της Δευτέρας, γεμίζοντας ανακούφιση τις οικογένειές τους. Οι ομάδες διάσωσης τώρα τους προμηθεύουν με όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα, αφού τα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι, οπότε η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες.


«Η καλύτερη λύση σε αυτή τη φάση είναι να τους αφήσουν εκεί που βρίσκονται. Δεδομένου ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται είναι πολύ υγρό, θα πρέπει να παραμείνουν ζεστοί και στεγνοί, θα πρέπει να έχουν καθαρό πόσιμο νερό και τροφή», αναφέρει στην «Guardian» ο Αυστραλός Πίτερ Ουόλφ, ειδικός σε καταδύσεις σπηλαίων.


Όπως αναφέρει ο  Ουόλφ, σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους είναι να εξασφαλιστεί η συνεχόμενη παροχή καθαρού αέρα. Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να τους παρασχεθούν ειδικές μάσκες για όλο το πρόσωπο και καταδυτικά ρούχα που θα τους προστατέψουν από την υποθερμία.


Στην επιχείρηση συμμετέχουν Βρετανοί, Αυστραλοί και Κινέζοι ειδικοί. «Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν πραγματικά να παράσχουν στα παιδιά και τον προπονητή τους αυτές τις προμήθειες, δεδομένου του μήκους του σπηλαίου και των συνθηκών που επικρατούν εκεί μέσα», εξηγεί ο Ουόλφ.  Οι διασώστες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το απόλυτο σκοτάδι – εκτός από τα φώτα που θα φέρουν οι ίδιοι επάνω τους – για μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top