Παραιτείται από το όνομα «Μακεδονία» η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Έστειλε αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για επαναφορά στην κανονικότητα

Σε μια κίνηση που βοηθά στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ προχώρησε η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», στέλνοντας αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για επαναφορά της στην «κανονικότητα».

 Στην κίνηση αυτή αναφέρθηκε την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι παρότι δεν υπάρχει συμφωνία με την ΠΓΔΜ «υπάρχει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».

Στο αίτημά της, η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων ζητεί να ονομαστεί Αρχιεπισκοπή Αχριδών, εγκαταλείποντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ  προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958.

Ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία. Με την ίδρυσή της το 1958 βρισκόταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη.

Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλό της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να κηρύξει την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

 

Δείτε  το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top