Στους 16 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Φόβοι για νέες συγκρούσεις με το Ισραήλ

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα Σάββατο στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφού 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή».

Το κίνημα διαμαρτυρίας αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες με αίτημα «το δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστίνιων προσφύγων και την καταγγελία του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Μικρός αριθμός διαδηλωτών πλησίασε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον φράκτη, όπου συχνά διαδραματίζονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων του θύλακα και στρατιωτών. Οι Ισραηλινοί απάντησαν πυροβολώντας με πραγματικές σφαίρες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Στη διάρκεια χθεσινής του ομιλίας ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τους θανάτους αυτούς.

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκία κατήγγειλαν «την υπερβολική χρήση» βίας. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επίσης κατήγγειλαν την ισραηλινή απάντηση στις διαδηλώσεις.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε από την πλευρά της «τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα», όπως ανέφερε σε tweet της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, καλώντας «τους εμπλεκόμενους να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας, ωστόσο δεν κατάφερε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση. 

«Υπάρχει ανησυχία ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο Τάγε-Μπρουκ Ζεριχούν αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, ζητώντας να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τρεις θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, σε αντίποινα για μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών από τους διαδηλωτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PHOTOS: AP IMAGES

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top