Ζόραν Ζάεφ: Επιθυμία μου να επιτευχθεί λύση για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου

Την επιθυμία του για λύση στην ονομασία των Σκοπίων, εκφράζει ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Balkan Insight»

Ζάεφ: Επιθυμία μου να επιτευχθεί λύση μέχρι τέλος Μαρτίου

Την επιθυμία του για λύση στην ονομασία των Σκοπίων, εκφράζει ο Πρωθυπουργός της  ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Balkan Insight».

«Στο διάδρομο προς το γραφείο του κρέμονται πορτρέτα των προκατόχων του. Ένας κοινός παρονομαστής για όλους είναι ότι απέτυχαν να λύσουν το πιο δύσκολο πρόβλημα που παρεμποδίζει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ - τη μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ» αναφέρει η ιστοσελίδα και συνεχίζει: «Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι σαφές εάν ο διάδοχός τους, ο σημερινός πρωθυπουργός, πέτυχε εκεί που απέτυχαν».

«Θα ήταν καλό να το ολοκληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο, διότι αυτό θα ενθάρρυνε μια απόφαση (από τις Βρυξέλλες) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Γνωρίζω ότι κάθε περασμένος μήνας (χωρίς λύση) δεν θα είναι προς όφελός μας» σημειώνει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι «εάν όλες οι πλευρές κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα νωρίτερα».

«Η επιθυμία μου και η φιλοδοξία μου, καθώς και ο καθένας από εμάς που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, είναι να επιτύχουμε μια λύση για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου» λέει. «Δε θα μας βοηθήσει εάν το καθυστερήσουμε γιατί υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι αντίθετες προς μια λύση» προσθέτει.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή – δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα, τα οποία θα κάνουν αδύνατη την εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια «παράκαμψη», χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία. Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση», καταλήγει στη συνέντευξή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top