Σπάνιο φαινόμενο στις 31 Ιανουαρίου: Πανσέληνος, super blue moon και ολική έκλειψη Σελήνης μαζί

Έχει να συμβεί 152 χρόνια - Θα ξαναγίνει το 2037

Πανσέληνος,blue moon και ολική έκλειψη στις 31 Ιανουαρίου

Ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που έχει να συμβεί 152 χρόνια θα λάβει χώρα στις 31 Ιανουαρίου, καθώς θα συμπέσουν πανσέληνος, blue-moon (σούπερ-Σελήνη) και ολική έκλειψη Σελήνης.

Με λίγα λόγια, θα έχουμε μια ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης που έχει να συμβεί από τις 31 Μαρτίου του 1866!

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Να σημειώσουμε, ότι η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακολουθεί ένας μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΡ-ΣΕΛΗΝΗ Ή ΣΟΥΠΕΡ-ΣΕΛΗΝΗ

 

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΜΑΤΩΜΕΝΟ» ΦΕΓΓΑΡΙ

 

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ –ΔΥΣΤΥΧΩΣ- ΟΡΑΤΟ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.

Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Μη στεναχωριέστε όμως, γιατί στις 27 Ιουλίου θα έχουμε μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα είναι ορατή και στην Ελλάδα (χωρίς όμως την «παρουσία» της υπερ-Σελήνης).

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top