Ιστορική στιγμή! Ξεκίνησαν και πάλι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Η Πιονγιάνγκ πρότεινε την αποστολή αντιπροσωπείας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι απεσταλμένοι της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας άρχισαν σήμερα τις πρώτες τους επίσημες συνομιλίες έπειτα από δύο και πλέον χρόνια.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στην Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη η οποία χωρίζει τη χερσόνησο, άρχισαν στις 10:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) με μια εισήγηση της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Προσερχόμενος στις συνομιλίες, ο Ρι Σον Γκουόν, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας της Βόρειας Κορέας κι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγιάνγκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

«Σήμερα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με σοβαρό και ειλικρινή τρόπο. Θα πάνε καλά», δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε μάλιστα να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα.

«Η βορειοκορεατική πλευρά πρότεινε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, στελέχη της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής, εκλέκτορες, αθλητές, φιλάθλους, καλλιτέχνες, παρατηρητές, μια ομάδα επίδειξης Tae Kwo Do και δημοσιογράφους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πιοντσάν», δήλωσε ο υφυπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χε Σουνγκ.

Από την πλευρά της, η Σεούλ πρότεινε να υπάρξει διάλογος μεταξύ αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και να γίνουν συναντήσεις μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών που ζουν χωρισμένες στα δύο κράτη ενόψει του σεληνιακού νέου έτους τον Φεβρουάριο.

Η Νότια Κορέα πρότεινε ακόμη οι αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας να παρελάσουν μαζί στις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων και να επιδοθούν σε κοινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top