Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια σε τάφο που δεν είχαν εξερευνήσει στην Αίγυπτο

Ανήκει σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο ή προσωπικότητα με ισχύ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μούμια σε τάφο που δεν είχαν εξερευνήσει στο Λούξορ στην Άνω Αίγυπτο.

Δύο τάφοι είχαν ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1990 από τη Γερμανίδα αρχαιολόγο Φρεντερίκα Καμπ η οποία είχε φθάσει στην πύλη της εισόδου «ωστόσο δεν είχε ποτέ εισέλθει» διευκρίνισε το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου.

Οι τάφοι ενδέχεται να χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου, που διήρκησε πολλούς αιώνες έως πριν από περίπου 3000 χρόνια. Μετά την ανακάλυψή τους παρέμειναν «ανέγγιχτοι» έως τη στιγμή που μια νέα ομάδα αρχαιολόγων επέδειξε ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο.

Στον πρώτο τάφο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, εκτός των ταφικών αντικειμένων, μια μούμια τυλιγμένη σε λινό ύφασμα η οποία, βάσει των ερευνών, ήταν ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή μια  προσωπικότητα με ισχύ.

Θα μπορούσε να πρόκειται για ένα πρόσωπο που ονομαζόταν Ντζεχούτι Μες το όνομα του οποίου είναι χαραγμένο σε έναν τοίχο.

Ωστόσο ο τάφος θα μπορούσε επίσης να ανήκει στον αντιγραφέα Μαατί, το όνομα του οποίου όπως επίσης κι εκείνο της συζύγου του Μέχι αναγράφονται σε δεκάδες από τα ταφικά αντικείμενα που βρέθηκαν.

Το όνομα του ιδιοκτήτη του δεύτερου τάφου δεν είναι γνωστό. Εκεί εντοπίστηκε μια τοιχογραφία που αναπαριστά ένα πρόσωπο, πιθανόν τον αδελφό του εκλιπόντος να δίνει προσφορές και λουλούδια στο νεκρό και τη σύζυγό του.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ανάνι ανακοίνωσε τα νέα ευρήματα στο Λούξορ, στη νεκρόπολη Ντράα Άμπουλ Νάγκα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top