Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μουγκάμπε – Πανηγυρισμοί στη Zιμπάμπουε

Ενώ το κοινοβούλιο είχε ξεκινήσει τη συζήτηση για την καθαίρεσή του

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζέικομπ Μουντέντα.

Το κοινοβούλιο ανέστειλε τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει νωρίτερα για την καθαίρεση και την παραπομπή του Μουγκάμπε, ενώ μετην ανακοίνωση της παραίτησης ξέσπασαν πανηγυρισμοί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Χαράρε.

Να σημειώσουμε, ότι ο Μουγκάμπε με την επιστολή παραίτησής του, κλείνει ένα κύκλο 37 ετών αρχικά στην πρωθυπουργία και στη συνέχεια (από το 1987) στην προεδρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zιμπάμπουε - Ξεκινούν οι διαδικασίες καθαίρεσης του Προέδρου Μουγκάμπε δια μέσου του κοινοβουλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος Μουγκάμπε δηλώνει ότι η παραίτησή του είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης και υποβάλλεται ώστε να διευκολύνει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Νωρίτερα, και με δεδομένη την έως τότε άρνηση του Μουγκάμπε να εγκαταλείψει την ηγεσία του κράτους, Συνέλευση και Γερουσία είχαν αρχίσει να συνεδριάζουν από κοινού προκειμένου να προωθήσουν την καθαίρεσή του.

Την καθαίρεση ήταν έτοιμα να υποστηρίξουν τόσο το κυβερνητικό κόμμα, όσο και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή - Τσβανγκιράι» (MDC-Τ).

Ο τέως α' αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε και διάδοχος του Ρ. Μουγκάμπε στην ηγεσία του κυβερνώντος, αριστερού εθνικιστικού ZANU-PF, Έμερσον Μνανγκάγκουα, είχε καλέσει επίσης τον πρόεδρο της χώρας να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Την Κυριακή, μετά από 42 χρόνια στην ηγεσία της «Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο» (ZANU-PF), το κόμμα αποφάσισε να καθαιρέσει τον 93χρονο πολιτικό από πρόεδρό του.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης της Ζιμπάμπουε από το 1980, όταν κατέρρευσε το βρετανικό αποικιοκρατικό καθεστώς του Ίαν Σμιθ και η χώρα μετονομάστηκε από Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top