Zιμπάμπουε: Ξεκινούν οι διαδικασίες καθαίρεσης του Προέδρου Μουγκάμπε δια μέσου του κοινοβουλίου

Η προθεσμία που του είχαν δώσει για να παραιτηθεί παρήλθε

Σε συνεδρίαση των βουλευτών του κάλεσε το κυβερνών στη Ζιμπάμπουε αριστερό εθνικιστικό ZANU-PF (Αφρικανική Εθνική Ένωση Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο), ώστε να συζητήσουν την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε διά μέσου του κοινοβουλίου.

Την Κυριακή, μετά από 53 χρόνια στην ηγεσία του ZANU, o Ρ. Μουγκάμπε απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος και την θέση του έλαβε ο τέως α' αντιπρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος θα είναι και ο κομματικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δε παραιτείται ο Μουγκάμπε! Διαψεύδει ότι συμφώνησε να αποχωρήσει από την εξουσία

Η προθεσμία που είχε θέσει το κόμμα στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε να παραιτηθεί από το ύπατο αξίωμα της χώρας παρήλθε κι έτσι πλέον τον λόγο θα έχουν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Δεδομένου ότι η Ζιμπάμπουε είναι προεδρική δημοκρατία και ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό, τα δύο σώματα του κοινοβουλίου (Συνέλευση - 210 βουλευτές και Γερουσία - 80 γερουσιαστές) μπορούν να καθαιρέσουν τον αρχηγό του κράτους μόνον με υπερενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ZANU-PF έχει τεράστια πλειοψηφία και η αντιπολίτευση θα συναινέσει στην καθαίρεση, η αποπομπή του κ. Μουγκάμπε μοιάζει εξασφαλισμένη.

Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη, αφού τη Δευτέρα είναι πάντα κλειστό.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε από το 1980, όταν ιδρύθηκε η χώρα και πρόεδρος από το 1987 μέχρι σήμερα, έχοντας ταυτιστεί με τη σύγχρονη ιστορία της Ζιμπάμπουε, άλλα και με μια έντονα αυταρχική και διεφθαρμένη εξουσία των πάλαι ποτέ μαχητών κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι ένοπλες δυνάμεις τον έχουν θέσει υπό κηδεμονία και ουσιαστικά υπό περιορισμό, κυρίως για να αποτρέψουν την διαδοχή του από τη σύζυγό του, Γκρέις, η οποία δεν έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου.

Ο ηγέτης της οργάνωσης των βετεράνων Κρις Μουτσβάνγκουα, επιτέθηκε μάλιστα στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, καλώντας σε διαδηλώσεις και σημειώνοντας ότι «θέλουμε να τον δούμε πια να φεύγει. Μουγκάμπε, η εξουσία σου τελείωσε. Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός».

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΓΚΑΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top