Μέσα στη φυλακή του ISIS στη Ράκκα, εκεί που βασάνιζαν κι εκτελούσαν τους αιχμαλώτους τους οι τζιχαντιστές

Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από την περιοχή που αποτελούσε προπύργιό του

Μέσα στη φυλακή του ISIS στη Ράκκα

Το κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου στο κέντρο της Ράκκα στη Συρία μετατράπηκε σε κέντρο βασανιστηρίων κι εκτελέσεων, όταν οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν την πόλη.

Τώρα, με την διάλυσή του και την ανακατάληψη της πόλης από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, το φως της δημοσιότητας είδε το εσωτερικό της φρικτής αυτής φυλακής, που θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Από εκεί, οι τζιχαντιστές οργάνωναν τα αποτρόπαια σχέδιά τους.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες κόσμου αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε κι εκτελέστηκε εδώ, χωρίς καν να έχει κάνει κάτι κακό.

Τα βασανιστήρια που ήρθαν στην επιφάνεια είναι φρικιαστικά: σε κρατούμενους, δεμένους σε μεταλλικά κρεβάτια, έκαναν ηλεκτροσόκ. Άλλους τους έδεναν με αλυσίδες σε κατασκευές, τους έβαζαν σε εξαιρετικά άβολες στάσεις και τους έδερναν.

Ο χώρος των βασανιστηρίων και τα κελιά βρίσκονται στο υπόγειο, ακριβώς κάτω από το στάδιο, σε έναν εκτενή διάδρομο. Τα θύματα σέρνονταν κατά μήκος του διαδρόμου, στην ίδια διαδρομή που οι ποδοσφαιρικές ομάδες έβγαιναν στο γήπεδο πριν τον αγώνα. Όταν κατάφερναν να ανέβουν μια σκάλα που οδηγεί έξω, τους εκτελούσαν.

Στα κελιά, υπήρχαν χαραγμένα μηνύματα από τους κρατούμενους, που έγραφαν αποχαιρετιστήρια λόγια στους αγαπημένους τους.

Χαραγμένο είναι κι ένα όνομα, του Abu Sa'eed Britani, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2016. Αυτό ήταν το ψευδώνυμου του γεννημένου στη Βρετανία τζιχαντιστή Omar Hussain, που εισχώρησε στο Ισλαμικό Κράτος το 2014.

Στη φυλακή υπάρχουν πολλά τούνελ, τα οποία συνδέουν το στάδιο με νοσοκομεία, μερικά εκ των οποίων πολλά χιλιόμετρα μακριά. Αυτός ήταν και ο τρόπος διαφυγής των τζιχαντιστών κατά τους βομβαρδισμούς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από την πόλη.

Κούρδοι κι Άραβες στρατιώτες καθαρίζουν το στάδιο.

 

φωτογραφίες: Associated Press, Sky News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top