Η Ίρμα είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας όλων των εποχών στον Ατλαντικό

Φαινόμενο με σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο - Πρώτη ανάρτηση:06-09-2017 17:07

Τα νησιά της Καραϊβικής περιγράφουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας του τυφώνα Ίρμα. Δεν πρόκειται για έναν απλό τυφώνα, αλλά για τον «πιο ισχυρό τυφώνα που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό», όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

 

 

 

Ήδη η Ίρμα έχει σαρώσει τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρθ) και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μαρτέν), που τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα tweets των κατοίκων είναι γεμάτα φόβο και απόγνωση. «Έχουν εκκενωθεί σπίτια και όλοι βρίσκονται σε καταφύγια ή σεβ κτίρια με ισχυρή δομή», γράφει το ένα, ενώ ένα άλλο αναφέρει: «Τώρα έχω τρομοκρατηθεί! Ό,τι κι αν είστε, ακόμα και άθεοι ή αιρετικοί, προσευχηθείτε για μένα. Δεν μπορώ να δω, αλλά ακούω έξω τον θόρυβο. Θεέ μου, αυτός ο θόρυβος! Είναι σαν να βρίσκεσαι δίπλα σε μηχανή αεροσκάφους».

Ερευνητές αναφέρουν ότι ο τυφώνας Ίρμα είναι τόσο ισχυρός που θα μπορούσε να καλύψει σε μέγεθος τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία μαζί!

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ, η Ίρμα ενισχύθηκε και έχει φτάσει πλέον στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ – Σίμσον, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr.

Ήδη οι κάτοικοι στις επίμαχες περιοχές, όπως το Πουέρτο Ρίκο, έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και έχουν αγοράσει ξύλα για να οχυρώσουν τα σπίτια τους από τη μανία της Ίρμα, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του κυκλώνα.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο κυκλώνας ενδέχεται να πλήξει τμήματα της νότιας Φλόριντα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Ίρμα, με ανέμους 215 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα στις επόμενες 48 ώρες και ήδη το Πουέρτο Ρίκο, η Αϊτή και οι Μικρές Αντίλλες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρντο Ροσέλο, τόνισε ότι το νησί είναι ήδη προετοιμασμένο για τα χειρότερα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ ισχυροί οι άνεμοι, κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ στο Πουέρτο Ρίκο», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε στο δελτίο της ότι «η Ίρμα είναι ένας τυφώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», ενώ απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις των πολιτών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε την κατάσταση μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter. «Παρακολουθώ τον Τυφώνα στενά. Η ομάδα μου, που έκανε -και συνεχίζει να κάνει- σπουδαία δουλειά στο Τέξας, βρίσκεται ήδη στη Φλόριντα. Καμία ανάπαυση για τους κουρασμένους!», έγραψε αρχικά, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ο Τυφώνας φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό!».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top