Αλμπαϊράκ: Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός

"Θα κάνουμε γεωτρήσεις μόνοι μας, ως Τουρκία"

Αλμπαϊράκ: Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός

«Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλπαϊράκ, ο οποίος είπε πως σχεδιάζουν να κάνουν μόνοι τους γεώτρηση στο τελευταίο τετράμηνο αυτής της χρονιάς με γεωτρύπανο, για την αγορά του οποίου ελπίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. 

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος μιλούσε σε συνέδριο για την Πολιτική Εθνικής Ενέργειας, ανέφερε ότι «μακάρι οι διαπραγματεύσεις για αγορά γεωτρύπανου της Τουρκίας να έχουν ολοκληρωθεί. Στο τελευταίο τετράμηνο αυτού του έτους θα κάνουμε μόνοι μας, ως Τουρκία, δραστηριότητες γεώτρησης με το γεωτρύπανο που θα πάρουμε και με τους μηχανικούς μας».

«Κάποιοι θυμώνουν αλλά να μας συγχωρέσουν. Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Εμείς ως Τουρκία θα έχουμε πιο ενεργή δραστηριότητα. Θα κάνουμε λεπτομερείς αναλύσεις, θα κάνουμε μόνοι μας γεώτρηση» είπε. 

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου τόνισε ότι μακάρι μέχρι το τέλος του χρόνου να ρίξουν τον θεμέλιο λίθο, ενώ για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο. «Με την διαδικασία που θα αρχίσει το 2023 με την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα, μακάρι μέχρι το 2030 να λειτουργήσουν και οι τρεις μας αντιδραστήρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, εκπαιδεύοντας τους μηχανικούς μας που θα λειτουργήσουν το πυρηνικό αντιδραστήρα».

Ο Τούρκος Υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι όλες οι εκθέσεις του κόσμου λένε ότι ο 19ος αιώνας ήταν αιώνας άνθρακα, ο 20ος ήταν αιώνας πετρελαίου και ο 21ος θα είναι αιώνας φυσικού αερίου. «Επομένως, εμείς ως Τουρκία, πού βρισκόμαστε στον τομέα του LNG; Ως Τουρκία πρέπει να κάνουμε επενδύσεις στην αγορά του LNG».

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top