Εκτός ορίων η Τουρκία! Έβγαλε NAVTEX και δεσμεύει ολόκληρη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις

Τουρκία: ΝAVTEX δεσμεύει ολόκληρη περιοχή εντός της ΑΟΖ

Κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία, την ώρα που συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11, τραβώντας ακόμα περισσότερο το σχοινί με τη νέα οδηγία προς ναυτιλομένους που εξέδωσε (NAVTEX) και με την οποία δεσμεύει για πέντε ολόκληρους μήνες ολόκληρη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ΝAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, δεσμεύεται μέρος των θαλάσσιων οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Διαβάστε επίσης: Κρύβει θησαυρό ο βυθός της Κύπρου; Στα 1700 μέτρα το γεωτρύπανo- Συνεχίζει τις βόλτες το Barbaros

Η Λευκωσία επισήμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη νέα τουρκική πρόκληση, θεωρώντας ότι είναι ένα ακόμα παιχνίδι της Άγκυρας για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού ουσιαστικά δεν εμποδίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μιας και στα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει δεν γίνονται γεωτρήσεις και το οικόπεδο 11, όπου γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά μακριά.

Πάντως, η Κύπρος θα εκδώσει αντί – NAVTEX καταγγέλλοντας την ενέργεια της Τουρκίας, με κύκλους της κυπριακής κυβέρνησης να τονίζουν ότι η Άγκυρα με την ενέργεια αυτή παρανομεί.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία η δέσμευση των συγκεκριμένων οικοπέδων, αφού υποστηρίζει ότι μέρος τους της ανήκει.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι απαιτήσεις της που εκφράζονται επανειλλημμένα και με εμφατικό τρόπο δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, κάτι που αποδείχθηκε και από την αδειοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια γεωτρήσεων από διεθνείς κολοσσούς πετρελαιοειδών.

Την ίδια ώρα το Barbaros συνεχίζει τις… βόλτες στα τεμάχια 6 και 7, χωρίς όμως να προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ούτε το τεμάχιο 11, όπου πραγματοποιείται η γεώτρηση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top