Κρύβει θησαυρό ο βυθός της Κύπρου; Στα 1700 μέτρα το γεωτρύπανo- Συνεχίζει τις βόλτες το Barbaros

ΗΠΑ και Γαλλία μπλοκάρουν Τουρκία-Πρώτη ανάρτηση: 17-07-2017 18:36

Το τρυπάνι της Total βρίσκεται ήδη στον βυθό της Μεσογείου, σε βάθος που προσεγγίζει τα 1799 μέτρα, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%. 

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και  μέλους της Γεωπολιτικής υπηρεσίας Καναδά, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ φτάνουν  στο ασύλληπτο νούμερο των  140 τρις κυβικών ποδών. Αν  υπολογίσουμε πως  κάθε 1000 κυβικά  κοστίζουν   8  δολάρια  τότε αγγίζουμε το αστρονομικό ποσό του 1 τρις δολάρια.

Εν τω μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού ενώ την Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

 

 

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

ΗΠΑ

Σύμφωνα λοιπόν με την «Καθημερινή», το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Υπενθυμίζεται πως μαζί με το «George H.W. Bush» στην περιοχή πλέουν και πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

Επίσης συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι ηγέτες των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν χθες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, θα καταθέσουν εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι αύριο με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για σκοπούς συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ ενδεχομένως να επανέλθει για να καταβληθεί νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώσεις σήμερα για την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ-Στην περιοχή πλέει τουρκική φρεγάτα και το «Barbaros»

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία-Και το Κυπριακό στην ατζέντα

Επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με τουρκική φρεγάτα που πλησίασε το γεωτρύπανο West Capella

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top