Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ

«Το ζήτημα της κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθορισμένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι «όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο προσπαθούμε να τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω του διαλόγου. Η χώρα μας επιθυμεί να λύσει αυτά τα ζητήματα με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και μέσω διαλόγου που στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία.

«Το υπουργείο μας με διάφορες ανακοινώσεις από το 1996 έχει τονίσει ότι όσον αφορά το καθεστώς κάποιων διαφιλονικούμενων γεωγραφικών σχηματισμών, δεν θα αποδεχτούμε τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων εκ μέρους της Ελλάδας ή ακόμη και σε περίπτωση προσπάθειας δημιουργίας τέτοιων τετελεσμένων ότι δεν πρόκειται να επιφέρει από νομικής άποψης κανένα αποτέλεσμα», αναφέρει.

Η απάντηση δόθηκε σε επερώτηση του βουλευτή του Κόμματος «Εθνικιστική Δράση» (MHP), Φαχρετίν Ογούζ Τορ στην τουρκική βουλή, ο οποιος ρώτησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών «γιατί επί 12 χρόνια 18 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, ο Τορ ρώτησε το Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί στο νησί Ψέριμος, το οποίο ανήκει στην τουρκική επαρχία Μούγλα, έχει υψωθεί σημαία της Ελλάδας, γιατί υπάρχουν και κυκλοφορούν άνετα εκεί Έλληνες στρατιώτες και γιατί έχουν στρέψει τα κανόνια τους εναντίον της περιοχής Τουργκούτ Ρέις (περιοχή στην Αλικαρνασσό). 

Την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνει σήμερα έντονα η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Σοζτζού» επειδή για αυτά τα 18 νησιά, «που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας ο Τούρκος υπουργός όχι μόνο σιωπά αλλά τα αναφέρει ως ‘νησάκια ή βραχονησίδες’ ενώ είναι μεγαλύτερα και από τα Πριγκηπόνησα της Κων/λης». Μάλιστα χαρακτηρίζει «ιστορική γκάφα» την αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπάρχει ζήτημα με μερικά νησάκια και βραχονησίδες».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι πρόσφατα επισκέφτηκε την Ψέριμο ακόμη και ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον αρχηγό του στρατού Ξηράς, Αλκιβιάδη Στεφανή. Επικρίνει επίσης ότι τα νησιά αυτά ενώ θεωρούνται αποστρατικοποιημένα, το περασμένο Πάσχα Έλληνες στρατιώτες σούβλιζαν μέχρι και αρνιά.

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top