Άνδεις 1972: Το αεροπορικό δυστύχημα & η ιστορία κανιβαλισμού των επιβατών

Η απίστευτη ιστορία τους μεταφέρθηκε δύο φορές στη μεγάλη οθόνη

Ήταν σαν σήμερα ακριβώς, 14 Οκτωβρίου του 1972, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε η Ουρουγουανή ομάδα ράγκμπι συντρίβεται στις Άνδεις. 16 από τους επιβάτες εντοπίζονται ζωντανοί 72 ημέρες αργότερα, ομολογώντας ότι κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, προκειμένου να επιβιώσουν.

Το άγνωστο σκάνδαλο του Χόλιγουντ - Δολοφόνησε τον εραστή της μητέρας της

Η απίστευτη ιστορία τους χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά δίκτυα ως «Το θαύμα των Άνδεων» και το συγκεκριμένο περιστατικό θα μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη.

Από τους 45 επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στις Άνδεις, μόνο 16 κατάφεραν να επιβιώσουν στο τέλος / Φωτογραφία AP

Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος στις Άνδεις

14 Οκτωβρίου 1972: Η Ουρουγουανή ομάδα ράγκμπι απογειώνεται από τη Μεντόζα με προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής. Περνώντας πάνω από τις Άνδεις της Αργεντινής, ο πιλότος υπολόγισε λαθασμένα ότι είχε περάσει τις κορυφές των βουνών, όταν το κάτω μέρος του αεροσκάφους προσέκρουσε πάνω σε μία από αυτές. 

Από τους 45 επιβαίνοντες, πέθαναν αμέσως οι 11 εξ αυτών, καθώς και ο πιλότος. Οι υπόλοιποι 33 «επιζήσαντες», έδωσαν ένα τρομερό αγώνα επιβίωσης τις επόμενες 72 ημέρες...

Αλέξανδρος Ωνάσης: Ο τραγικός θάνατος και οι θεωρίες συνομωσίας

Κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να επιβίωσουν

Από την πρώτη κιόλας νύχτα, πέθαναν άλλοι πέντε επιβάτες, αφού οι συνθήκες ήταν τρομερά αντίξοες. Η χαμηλή θερμοκρασία, το χιόνι και το μεγάλο ύψος έκαναν τις συνθήκες επιβίωσης απίστευτα δύσκολες. Οι περισσότεροι Ουρουγουανοί δεν είχαν ξαναδεί χιόνι, ενώ για να καταφέρουν να κρατηθούν ζεστοί συγκεντρώνονταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους, ο ένας δίπλα στον άλλον.

«Δεν μετανιώσαμε για ότι κάναμε το 1972»

Το πιο δύσκολο, όμως, ήταν η έλλειψη φαγητού. Οι επιζώντες είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες ποσότητες τροφής, κυρίως σοκολάτες και κρασί. Τα πάντα καταναλώθηκαν, όμως, μέσα σε 7 ημέρες.

Έξι από τους επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος στις Άνδεις / Φωτογραφία AP

Από τη μεγάλη πείνα τους ξεκίνησαν να τρώνε τις δερμάτινες ζώνες από τα καθίσματα και να ψάχνουν απεγνωσμένα για φαγητό μέσα στο πυκνό χιόνι. Μάταια, όμως... Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, αποφάσισαν να τραφούν από τα πτώματα των συγγενών και των φίλων τους. Ακόμη έξι άτομα δεν κατάφεραν να αντέξουν τις αντίξοες συνθήκες και πέθαναν τις εβδομάδες που ακολούθησαν. 

Θάνατος - θρίλερ για τους πιλότους της οικογένειας Ωνάση

Ένας εκ των επιζώντων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, ονόματι Ρομπέρτο Κανέσα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του για όσα έζησε: «Έπρεπε να φάμε αυτά τα πτώματα διότι η σάρκα είχε πρωτεΐνη και λίπος και το χρειαζόμασταν. Ωστόσο, η απόφαση να το αποδεχτείς είναι μόνο ένα βήμα. Το επόμενο είναι να το κάνεις πραγματικά. Και αυτό ήταν πολύ σκληρό. Το στόμα σου δεν θέλει να ανοίξει γιατί νιώθεις τόσο μίζερος και στεναχωρημένος γι' αυτό που πρέπει να κάνεις. Το κύριο θέμα μου ήταν ότι εισέβαλα στην ιδιωτική ζωή των φίλων μου: "Βίαζα" την αξιοπρέπειά τους εισβάλλοντας στο σώμα τους. Αλλά μετά σκέφτηκα, αν πέθαινα θα ένιωθα περήφανος που το σώμα μου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιβιώσουν άλλοι».

Στις 12 Δεκεμβρίου τρεις εθελοντές αποφάσισαν να φύγουν με σκοπό να βρουν βοήθεια. Έπειτα από εννέα μέρες δύσκολης διαδρομής, η ομάδα εντόπισε τρεις βοσκούς σε ένα χωριό. Έτσι, στις 22 Δεκεμβρίου, 73 μέρες, δηλαδή, μετά τη συντριβή, στάλθηκαν ελικόπτερα στο σημείο όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι επιζώντες, τους οποίους και μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Το νέο για τον κανιβαλισμό έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Η Καθολική Εκκλησία τους δικαιολόγησε, όπως  και οι συγγενείς τους και οι φίλοι. Όλοι αναγνώρισαν την προσπάθεια επιβίωσης.

Το 1993, η ιστορία τους μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο «Οι επιζήσαντες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top