Λονδίνο ώρα μηδέν- "Φοβόμαστε για το πώς θα είναι από 'δω και πέρα η καθημερινότητά μας"

Μουδιασμένη ξανά η Ευρώπη

Λονδίνο ώρα μηδέν- "Φοβόμαστε για το πώς θα είναι από 'δω

«Μούδιασε» ξανά η Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα χθες, Σάββατο, βράδυ στην καρδιά του Λονδίνου.

Η βρετανική πρωτεύουσα παραλύει για ακόμα μια φορά, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. «Είναι το 3ο γεγονός που γίνεται, οπότε είναι αρκετά ανησυχητικό» περιγράφει στο star.gr η Βασιλική, που κατάγεται από τη Λέσβο και, πλέον, ζει κι εργάζεται μόνιμα στο Λονδίνο. «Εγώ ήμουν στο Borough Market την Πέμπτη το βράδυ! Σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είμαι εκεί και χθες!» λέει σοκαρισμένη.

Οι τοποθεσίες στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις «είναι πάρα πολύ κεντρικά μέρη, με πολύ έντονη νυχτερινή ζωή και πολύ κόσμο!».  

Οι επιθέσεις έγιναν Σάββατο βράδυ. «Συνήθως βρισκόμαστε όλοι έξω εκείνη την ώρα» εξηγεί η Βασιλική. Βρισκόταν έξω, όταν σημειώθηκαν τα χτυπήματα, με την παρέα της. «Τρέμαμε μήπως γίνει και κάποιο άλλο περιστατικό το βράδυ» αναφέρει. «Φοβηθήκαμε τόσο πολύ, πήραμε όλοι ταξί για να γυρίσουμε σπίτι μας, δεν τολμούσαμε να μπούμε στο μετρό. Και τώρα θέλουμε να βγούμε για μεσημεριανό και το ξανασκεφτόμαστε δυστυχώς».

Η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο θετική αυτή τη φορά, όσο στο προηγούμενο χτύπημα, στο Westminster. Οι φράσεις «εδώ είναι Λονδίνο» και «η ζωή συνεχίζεται» της πρώτης επίθεσης έχουν δώσει τη θέση τους σε φόβο και ανησυχία. «Τα ΜΜΕ φαίνονται ανήσυχα» εξηγεί η Βασιλική. «Πλέον δεν περνάνε το ‘η ζωή συνεχίζεται’, το ύφος έχει αλλάξει. Τονίζουν, επίσης, ότι αυτό συνέβη μόλις 4 μέρες πριν από τις εκλογές και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που για τους εξτρεμιστές είναι περίοδος ενθάρρυνσης της βίας. Αυτά λένε τα μέσα εδώ».

Η αστυνομία, όπως μαθαίνουμε κι από τους «Έλληνες του Λονδίνου»,  που αντιπροσωπεύουν μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινότητας της πόλης, έχει κατακλύσει τους δρόμους και τους σταθμούς του μετρό, κάνοντας τη βρετανική πρωτεύουσα που άλλοτε έσφυζε από ζωή και ήταν καταφύγιο της νεολαίας και της δημιουργίας να μοιάζει με έρημη πόλη, με «αστακό».

«Ο σταθμός του μετρό στη Γέφυρα του Λονδίνου έχει κλείσει. Κατά τ’ άλλα, όλα προχωρούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες. Μας λένε μόνο να προσέχουμε» λέει η Βασιλική.

«Οι φίλοι μου κι εγώ ανησυχούμε πολύ. Κυρίως για το πώς θα είναι από ‘δω και πέρα η ζωή μας και η καθημερινότητά μας. Τρομάξαμε πάρα πολύ!»

Κι όταν οι νέοι άνθρωποι τρομάζουν και δεν τολμούν να προχωρήσουν κοιτώντας μπροστά από τον φόβο τους, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και οι «μεγάλοι ηγέτες» τουιτάρουν, για να μας δείξουν ότι μας σκέφτονται.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Μόνο στο star.gr: #ΝΟΤAFRAID - Η ζωή προχωράει κανονικά γιατί "εδώ είναι Λονδίνο"!

"Ο φόβος είναι παντού, αλλά ο κόσμος τραγουδάει στην πλατεία"- Η επόμενη μέρα του μακελειού στο Manchester Arena

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top