Η πρώτη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν: Το κόκκινο χαλί, η χειραψία και η... Λεπέν!

"H χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με άμεσα αντίποινα" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος

Η πρώτη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν: Το κόκκινο χαλί, η χειραψία και η... Λεπέν!

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε θερμά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών στην πρώτη τους συνάντηση. Με μια παρατεταμένη χειραψία πάνω στο κόκκινο χαλί που είχε ξεδιπλωθεί μέσα στην μαρμάρινη αυλή του ανακτόρου και ενώ η προεδρική φρουρά απέδιδε τιμές, οι δύο αρχηγοί κρατών εισήλθαν σε ένα σαλόνι για μια συνάντηση μαζί με λίγους συνεργάτες τους.

«H χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με άμεσα αντίποινα», από τη Γαλλία, δήλωσε ο Μακρόν για το θέμα της Συρίας, ενώ διατύπωσε την ευχή για μια ενισχυμένη «εταιρική σχέση» με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή από την πλευρά μας, η χρήση των χημικών όπλων, από όποια πλευρά κι αν προέρχεται» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. «Κάθε χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα και άμεση απάντηση, σε κάθε περίπτωση εκ μέρους των Γάλλων», τόνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τάχθηκε υπέρ μιας «δημοκρατικής μετάβασης» στη Συρία, όμως «προστατεύοντας το κράτος της Συρίας». «Στην περιοχή, τα κράτη που έχουν καταρρεύσει συνιστούν μια απειλή για τις δημοκρατίες μας και το είδαμε, κάθε φορά, το αποτέλεσμα ήταν να προωθούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε.

Η Ρωσία και η Γαλλία υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη σύρραξη που μαίνεται στη Συρία: ο Ρώσος ηγέτης στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την ώρα που το Παρίσι συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που υποστηρίζει τις οργανώσεις ανταρτών και κατηγορεί τον Άσαντ ότι έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι "θα παρακολουθεί συνεχώς" αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και ιδίως στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την υπόσχεση ότι θα φροντίσει ώστε να φανεί "όλη η αλήθεια" όσον αφορά στις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

Ο Μακρόν κατήγγειλε ότι Russia Today και Sputnik έκαναν «προπαγάνδα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο, διαδραμάτισαν ρόλο «οργάνων επηρεασμού και προπαγάνδας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, επέμεινε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν

Οι επισκέψεις της Λεπέν δεν σημαίνουν ότι η Μόσχα επιδίωκε να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, δήλωσε απο την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, έχει επισκεφτεί επανειλημμένα την Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί να την δεχτεί, δεδομένων των θέσεων της για την προώθηση των πολυεπίπεδων γαλλορωσικών σχέσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τόνισε ο Πούτιν.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δεχτούμε τον οποιοδήποτε. Αν η κυρία Λεπέν μας ζητούσε μια συνάντηση, γιατί να της αρνηθούμε; Ιδιαίτερα -και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας- όταν η ίδια είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με την χώρα μας. Θα ήταν οξύμωρο για μας να αποφύγουμε εκείνους τους πολιτικούς στην Ευρώπη που επιθυμούν να αναπτύξουν μια πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ρωσία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε κατά κάποιο τρόπο τις εκλογές. Είναι ανέφικτο, είχαμε πλήρη γνώση της πολιτικής πραγματικότητας στην Γαλλία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν συμβάλλουν «καθόλου» στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, σχολίασε επίσης ο. Πούτιν

Ο Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση» με τη λεγόμενη διάταξη της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) τις «προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», για να αποφευχθεί «μια κλιμάκωση» των εντάσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top