ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Αλβανικά κόμματα μπαίνουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων

Ο αρχηγός του UCK διεκδικεί την πρωθυπουργία στο Κοσσυφοπέδιο

Ύποπτες κινήσεις λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια. Η επιρροή των Αλβανών όλο και αυξάνεται. Στα Σκόπια για πρώτη φορά τα αλβανικά κόμματα μπαίνουν στην κυβέρνηση, ενώ στο Κόσοβο πρώην διοικητής του UCK διεκδικεί την πρωθυπουργία του κρατιδίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ... 

Για πρώτη φορά τα αλβανικά κόμματα μπαίνουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αλβανό Ζόραν Ζάεφ και από σήμερα τα Σκόπια κάνουν άλλο ένα βήμα προς τη φωτιά που σιγοκαίει, αφού ήδη οι πρώτες διαδηλώσεις δείχνουν το κλίμα που επικρατεί και το φόβο των Σκοπιανών ότι οι Αλβανοί μπαίνουν στην κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία της  "Μεγάλης Αλβανίας". 

Η αλβανική επιρροή στην κυβέρνηση των Σκοπίων δεν αποκλείεται να φέρει και πάλι εικόνες εμφυλίου πολέμου, καθώς το VMRO περιμένει με το δάχτυλο στην σκανδάλη 

Ο Σερβικός τύπος εξοργισμένος γι’ αυτή την εξέλιξη γράφει «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ».

Το Κοσσυφοπέδιο "φλερτάρει" επικίνδυνα με τον ξεσηκωμό. Το κρατίδιο πάει σε πρόωρες  εκλογές  στις 11 Ιουνίου και το φαβορί είναι το κόμμα του UCK, με πρωθυπουργό τον σκληροπυρηνικό διοικητή της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Ραμούς Χαραντινάι, είναι ο άνθρωπος που σύμφωνα με τους Σέρβους, είναι υπεύθυνος για την απόσχιση του Κόσσοβου από τη Σερβία. Ο  Ραμούς Χαραντινάι πάντως, όπου σταθεί, δηλώνει υπέρ της ένωσης της υποτιθέμενης "Μεγάλης Αλβανίας" 

Η ερυθρόμαυρη απειλή τώρα προκαλεί και με δημοσκόπηση. Το κίνημα για την "ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΛΒΑΝΊΑ" μετά από έρευνα που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 96,9 % των αλβανών πολιτών θέλει τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", δηλαδή να προσαρτήσει την Ήπειρο και την Κέρκυρα από την Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και ένα κομμάτι της Σερβίας. Μόλις  το 1, 9 % διαφωνεί, ενώ το 1, 2 % είναι αδιάφορο. 

Στην Αλβανία το πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να έχει πάρει τέλος. Ραμα και Μπασα έδειξαν μπροστά στις κάμερες ότι τα βρήκαν και η χώρα πιθανόν να πάει σε εκλογές στις 16 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top