Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Μακρόν: «Καλή τύχη Εμάνουελ θα τη χρειαστείς»

«Η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη»

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Μακρόν

Με ανακούφιση υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τη νίκη του φιλοευρωπαϊστή Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα ως ήττα του λαϊκισμού.

Όπως αναφέρει η γαλλική Le Monde μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε υπέρ ενός υποψηφίου, αλλά εναντίον της ακροδεξιάς, εμμένοντας πολύ στα μεγάλα ποσοστά της αποχής, των λευκών και των άκυρων.

Μάλιστα τονίζει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο πρόεδρος του οποίου οι νομιμοποίηση στις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του».

Η Liberation αναφέρει πως πρόκειται για μια «νίκη υπό πίεση», επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή επικράτησης του Εθνικού Μετώπου, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου».

Για τη Le Figaro, η εκλογική νίκη του Μακρόν, κάθε άλλο παρά πειστική είναι, και αυτό εξαιτίας της αποχής που όπως αναφέρει η δεξιά εφημερίδα ήταν η υψηλότερη από το 1969.

Προβλέπει ακόμα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για το νέο πρόεδρο, όπως επίσης ότι ο Μακρόν δε θα τύχει περιόδου χάριτος.

Από την άλλη η Les Echos χαιρέτισε την «επιλογή ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τη νίκη Μακρόν, ενώ ο ίδιος είπε ότι είναι «το νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό και κατακτητικό».

Η L’ Humanite αναφέρει ότι «ξεκινάει μια νέα μάχη για να αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους».

Η ισπανική El Pais σημειώνει ότι «η Γαλλία επέλεξε τον Μακρόν και αναχαίτισε τον λαϊκισμό».

«Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν, ενός υποψηφίου υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας, το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα. Μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν υπήρξε (νίκη της) Λεπέν», αναφέρει.

«Η Ευρώπη απέφυγε έναν εφιάλτη», τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι «το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα που ανήκει στην άκρα δεξιά. Η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».

Η εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για μια «τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».

Η Le temps αναφέρει ότι «ξεπερνώντας την αποχή, τη ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της δεξιάς και της αριστεράς και την αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων (...) η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Οι New York Times χαρακτήρισαν τη νίκη του Μακρόν «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη», όπως και η αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, για την οποία «η Γαλλία ψήφισε την αισιοδοξία»

«Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε», έγραψε σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το νέο ιστορικό υψηλό της ακροδεξιάς. «Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top