Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: Θα συμμορφωθώ με τις συστάσεις της Κομισιόν για το κράτος δικαίου

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: Θα συμμορφωθώ με τις συστάσεις της Κομισιόν για το κράτος δικαίου

Διαβεβαιώσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, πως θα συμμορφωθεί σταδιακά με τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και την υπόθεση του Κέντρου - Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου (CEU), λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 27.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κλήθηκε σήμερα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να εξηγήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Ουγγρικό Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την εθνική διαβούλευση που ονομάζει «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες».

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ έκανε την ακόλουθη δήλωσε πως το ΕΛΚ χρησιμοποιεί πάντα τον διάλογο ως τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη του και την υπερνίκηση των διαφορών. Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων εβδομάδων, το ΕΛΚ διατήρησε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με την ηγεσία του Fidesz (του κόμματος που ηγείται ο Όρμπαν), αλλά επικαλέστηκε επίσης και την Κομισιόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμορφώνονται με τις συνθήκες της ΕΕ".

Εξήγησε δε ότι το ΕΛΚ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο διάλογος δεν αρκεί. Μετά από μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Ορμπάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Προεδρίας του ΕΛΚ το πρωί, το ΕΛΚ ζήτησε από το Fidesz και τις ουγγρικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργός Ορμπάν διαβεβαίωσε το ΕΛΚ ότι η Ουγγαρία θα ενεργήσει αναλόγως. Η Προεδρία του ΕΛΚ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Ορμπάν και στο κόμμα του Fidesz ότι "δεν θα δεχθούμε περιορισμό στις θεμελιώδεις  ελευθερίες  ή ότι να μην λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες του κράτους δικαίου και αυτό περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτονομία των πανεπιστημίων".

Το ΕΛΚ δηλώνει θέλει να παραμείνει ανοικτ;o το Central European University, οι προθεσμίες να ανασταλούν και να ξεκινήσει ο διάλογος. Το ΕΛΚ πιστεύει ότι οι ΜΚΟ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε υγιούς δημοκρατίας, αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Το ΕΛΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές στους Ούγγρους εταίρους του ότι η απατηλή ρητορική κατά της ΕΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες» είναι απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα το ΕΛΚ σε γραπτή ανακοίνωση αναφερεί"Οι συνεχείς επιθέσεις στην Ευρώπη, τις οποίες το Fidesz ξεκίνησε εδώ και χρόνια, έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν μπορούμε να ανεχτούμε. Αυτή η διαβούλευση είναι βαθιά παραπλανητική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε από οραματιστές εκπροσώπους του ΕΛΚ και οι πεποιθήσεις μας είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκές. Δεν πρέπει να υπενθυμίζουμε στον Βίκτωρ Ορμπάν, ότι οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες λαμβάνονται συλλογικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ουγγρικής κυβέρνησής του, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους του ουγγρικού λαού", καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top