ΦΛΕΓΟΜΕΝΑ τα Βαλκάνια! Έπεσε η κυβέρνηση της Κροατίας- Αποσταθεροποίηση κι εντάσεις

Λίγο πριν, επεισόδια ξέσπασαν στα Σκόπια

ΦΛΕΓΟΜΕΝΑ τα Βαλκάνια! Έπεσε η κυβέρνηση της Κροατίας- Απ

Σκοτεινή η περίοδος που διανύουν τα Βαλκάνια, καθώς, σαν να μην έφταναν τα αιματηρά γεγονότα που ξέσπασαν στα Σκόπια χθες, Πέμπτη, από διαδηλωτές και υποστηρικτές της Δεξιάς, στέλνοντας στο νοσοκομείο πάνω από 100 άτομα, ανακοινώθηκε, επιπλέον, η πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού στην Κροατία.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, με διάγγελμά του ανακοίνωσε την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most), τη διάλυση της κυβέρνησής του και την αναζήτηση νέου εταίρου, για να διασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Κροατία, όπως είναι φυσικό, μετά το περιστατικό, άρχισε να βυθίζεται στην πολιτική αστάθεια, στη χειρότερη δυνατή περίοδο για τα Βαλκάνια, που αποσταθεροποιούνται κι επαναπροσδιορίζονται κι όσο προσφυγικό και τρομοκρατία ανθίζουν. Τα ακροδεξιά κόμματα «παίρνουν τα πάνω τους» και οι εντάσεις κυριαρχούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα ήδη βρίσκεται εδώ κι αρκετά χρόνια σε ύφεση, εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Τι συνέβη

Η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, Ζντράβκο Μάριτς, και το βασικό κόμμα του συνασπισμού της κυβέρνησης κάλεσε τους βουλευτές του και τους συνεργαζόμενους βουλευτές να την καταψηφίσουν. Το μικρότερο, όμως, κόμμα του συνασπισμού είχε αντίθετη άποψη και την έδειξε.

Συγκεκριμένα, οι 3 εκ των 4 υπουργών του κόμματος (ο υπουργός Εσωτερικών, Βλάχο Όρεπιτς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντο Σπρίγιε, και ο υπουργός Ενέργειας, Σλάβεν Ντομπρόβιτς) δεν θέλησαν να στηρίξουν τον υπουργό Οικονομικών. Ο 4ος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβάν Κόβατς, απουσίαζε.

Ο Πρωθυπουργός, τότε, θέλησε να πάψει τους 3 υπουργούς. Το Most, όμως, αποσύρθηκε από τον συνασπισμό, στερώντας την πολυπόθητη πλειοψηφία από τον Πλένκοβιτς και ρίχνοντας την κυβέρνηση.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top