«Πυρά» κατά Ορμπάν από ευρωβουλευτές

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ορμπάν ευρωκοινοβούλιο

Σφοδρά πυρά από τις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τους Φιλελευθέρους, την Ευρωομάδα της Αριστεράς και τους Πρασίνους, δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια για να υπερασπιστεί τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του.

Σήμερα εξάλλου η Κομισιόν αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε σχέση με έναν νόμο που πρόσφατα ψήφισε η Ουγγαρία για να περιορίσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες ενός συγκεκριμένου πανεπιστήμιου (Central European University - CUE). Από την πλευρά του, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ενημέρωσε την ολομέλεια για την προσφυγή, αλλά και για τις προβληματικές κινήσεις σε σχέση με την αγορά ενέργειας, το προσφυγικό, την αγορά εργασίας και το δικαστικό σύστημα.

Ο Φρανς Τίμερμανς εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση Ορμπάν παραπληροφορεί σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας ψευδώς τις Βρυξέλλες για τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, τους φορολογικούς συντελεστές και την υποστήριξη για το μεταναστευτικό - τη στιγμή που συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξήγησε ότι ο νόμος για τα πανεπιστήμια δεν αφορά μόνο το CUE, είπε πως τον κατηγορούν για ένα φόνο που δεν έχει κάνει, ενώ το “υποτιθέμενο θύμα αναπνέει ακόμα και κατηγόρησε την ΕΕ για το προσφυγικό και την απόπειρα να πάρουν από την εθνική διαδικασία λήψης αποφάσεων ζητήματα, όπως το φορολογικό και την ενέργεια. Τέλος, κατηγόρησε τον Τζ.Σόρος για προπαγάνδα και για ένα “κρυφό στόχο” να φέρνει 1 εκατομμύριο μετανάστες στην ΕΕ ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχόλια του Ορμπάν για τον Τζ.Σόρος προκάλεσαν ειρωνικές αντιδράσεις, διότι αφενός ο Γκι Φερχόφσταντ (ALDE) του θύμισε τη βοήθεια που έλαβε από τον επενδυτή για την αποσοβιετοποίηση της χώρας του, αφετέρου η Γκάμπι Τσίμερ (GUE) του θύμισε ότι σπούδασε στην Οξφόρδη με υποτροφία του ίδιου.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top