ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ μουσουλμάνος γνωστός στις αρχές ο δράστης των δύο επιθέσεων στο Παρίσι

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο

Για το ίδιο και το αυτό πρόσωπο κάνει λόγο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Παρισιού, όσον αφορά στο δράστη των επιθέσεων στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και εναντίον αστυνομικών στα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για έναν ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο, γνωστό στις αρχές και στο δικαστικό σύστημα.

«Ένας έλεγχος της τροχαίας έγινε στο Στεν (βόρειο Παρίσι) σήμερα το πρωί στις 06:00 (ώρα Γαλλίας). Εξελίχθηκε άσχημα και το πρόσωπο πυροβόλησε τους αστυνομικούς προτού διαφύγει. Αυτός ό ίδιος άνδρας -ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος που ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες και στο δικαστικό σύστημα- πήρε στη συνέχεια ένα όπλο Famas από έναν στρατιώτη στον νότιο τερματικό σταθμό του Ορλί... προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από έναν στρατιώτη», ανέφερε αστυνομική πηγή.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Liberation, πρόκειται για τον 39χρονο Zyad B.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού Μπενουά Μπρουλόν, δήλωσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μιας γυναίκας στρατιώτη σε μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση, πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Η γυναίκα στρατιώτης, που είναι καλά στην υγεία της, είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχθηκε από τον άνδρα έπεσε στο έδαφος και πάλεψε με το δράστη.

«Τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν εκείνην και τον κόσμο γύρω», είπε.

Το χρονικό των επιθέσεων

Γύρω στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα, πριν την επίθεση στο Ορλί, τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα αυτοκίνητο Renault Clio στο προάστιο του Σεν Ντενί.

Ο οδηγός έδειξε τα χαρτιά του, όμως την ίδια στιγμή τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον έναν από αυτούς.

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, εγκατέλειψε το αυτοκίνητο στο Βιτρί κι εκεί έκλεψε ένα Citroen Picasso, το οποίο οι αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Ορλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη.

Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο του Ορλί

Εν τω μεταξύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν απομονώσει μεγάλη περίμετρο γύρω από τη νότια πτέρυγα του αεροδρόμιου μετά τον πανικό με τους πυροβολισμούς.

Υπήρξε άμεση αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας και ο δράστης έπεσε νεκρός.

Στο αεροδρόμιο κατέφθασε και η ειδική μονάδα έκτακτης επέμβασης «RAID » και πυροτεχνουργοί για να εξακριβώσουν κατά πόσο ο δράστης φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, εάν είχε συνεργάτες και προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων των χώρων του αεροδρομίου. Τελικά, όπως έγινε γνωστό δεν βρέθηκαν πάνω του εκρηκτικά. 

Οι πτήσεις ανεστάλησαν και στους δύο τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και ορισμένες πτήσεις έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια της πρωτεύουσας.

Το Orly Sud εκκενώθηκε πλήρως από τους ταξιδιώτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν εκτός του αεροδρομίου.

Η εκκένωση του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε με ηρεμία, χωρίς κινήσεις πανικού.

Τα αεροπλάνα τέλος, που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο παραμένουν στους χώρους στάθμευσης χωρίς να επιτρέπουν την έξοδο στους επιβάτες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top