Τα κοινοτικά κονδύλια της Τουρκίας εξαρτώνται από τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

Δεν υπάρχει κάποια νεότερη απόφαση για πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας

Τα κοινοτικά κονδύλια της Τουρκίας εξαρτώνται από τον ρυθ

Τη διευκρίνιση ότι ο ρυθμός εκταμίευσης κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη απόφαση για «πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας» έδωσε σήμερα η Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

«Ο επίτροπος αναφερόταν, κατά τη συνέντευξή του, στα λεγόμενα προενταξιακά κονδύλια, δηλαδή την χρηματική βοήθεια που οι εταίροι της ΕΕ λαμβάνουν στο πλαίσιο της προοπτικής τους και δια μέσου των οποίων υποστηρίζουμε την ενταξιακή τους πορεία, αλλά και την προετοιμασία για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους (της ΕΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία λαμβάνει ένα σημαντικό ποσό, ένα μεγάλο μέρος του οποίου προορίζεται για μεταρρυθμίσεις στον τομέα προτεραιότητας, όπως η δημοκρατία, η διακυβέρνηση, η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», είπε η Μάγια Κοτσίγιανιτς.

«Αυτή η προενταξιακή βοήθεια συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να εκτελέσει. Όπως θα θυμάστε, στην περσινή έκθεσή της, η Κομισιόν κατέγραψε οπισθοδρόμηση σε θεμελιώδη ζητήματα στην Τουρκία και έλλειψη μεταρρυθμίσεων που αναμένονταν, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που μας ώθησε να μελετήσουμε την κατάσταση σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να αξιολογήσουμε την τρέχουσα και μελλοντική χρηματική βοήθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η βοήθειά μας πάει εκεί που πραγματικά χρειάζεται», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

«Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν όσο γρήγορα όσο περιμέναμε κάτι που έχει επιπτώσεις, όμως το συνολικό πακέτο δεν έχει αλλάξει», σημειώνει. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα έργα στον τομέα της δικαιοσύνης, που βρίσκονται σε τέλμα λόγω των μέτρων μετά το πραξικόπημα».

«Η βοήθεια είναι εκεί για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κι ο ρυθμός υλοποίησής τους είναι συνδεδεμένος με το πως γίνονται οι εκταμιεύσεις», κατέληξε.

 

Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top