Κλιμακώνεται η ένταση: ΔΙΑΒΗΜΑ της Τουρκίας σε Ολλανδία-Η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται για το «μπλοκάρισμα» Τούρκων αξιωματούχων και για την συμπεριφορά προς τους Τούρκους πολίτες-Με ταξιδιωτική οδηγία απαντά η Ολλανδία

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος που ξεκίνησε με την Άγκυρα και την Ολλανδία, ενώ καμία από τις δυο πλευρές δεν κάνει πίσω.

Μετά την άρνηση της Ολλανδίας να επιτρέψει την προσγείωση του αεροσκάφους του Μελβούτ Τσαβούσογλου στο έδαφος της, κάτι το οποίο έπραξαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ελβετία) ρίχνοντας «πόρτα» στην τουρκική κυβέρνηση και απαγορεύοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός τους, η Άγκυρα με διάβημα της στην Ολλανδία, κλιμάκωσε κι άλλο την ένταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Τουρκία κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της Τουρκάλας υπουργού, κατηγορώντας την Ολλανδία για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Παράλληλα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ολλανδία και για την αντιμετώπιση των Τούρκων διαδηλωτών στη χώρα, λέγοντας πως η παρέμβαση της αστυνομίας ενάντια στις «ειρηνικές διαμαρτυρίες» ήταν δυσανάλογη, ενώ ζήτησε την παροχή πληροφοριών από την Ολλανδία σχετικά με τους τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, καθώς και να ασκηθούν διώξεις κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος.

Να σημειώσουμε, ότι η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ενώ αρκετοί έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες και άλλοι κτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Να αναφέρουμε τέλος, πως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μην έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας, κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, να είναι σε επαγρύπνηση.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

«Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top