Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Τουρκία – Συλλήψεις, ξύλο και κόντρες με Γερμανία και Ολλανδία

Με αφορμή το δημοψήφισμα του Ερντογάν

Διχασμό στην τουρκική κοινωνία έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα του Ερντογάν. Σε συγκέντρωση στη Μερσίνα δύο βουλευτών του Εθνικιστικού Κόμματος που υποστηρίζουν το "ΟΧΙ", πιάστηκαν στα χέρια. Εκατό οπαδοί του "ΝΑΙ" επιτέθηκαν, γρονθοκόπησαν, προπηλάκισαν και αναποδογύρισαν τραπέζια. Οι δύο βουλευτές φυγαδεύτηκαν.

Επίθεση έγινε και σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί για  την ημέρα της γυναίκας, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr. Αρκετοί τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, οι σχέσεις με τη Γερμανία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν για μιάμιση ώρα. Ήταν μία δύσκολη συνάντηση. 

«Έκανα σαφές ότι εξισώσεις της σύγχρονης Γερμανίας με τη ναζιστική και επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ.Γκάμπριελ.

Ο Μ.Τσαβούσογλου επεσήμανε στον ομόλογό του την ενόχλησή του για τις απαγορεύσεις ομιλιών τούρκων στη Γερμανία. «Θα σημειώσω τη συστηματική εκστρατεία που δημιουργεί εικόνα του προέδρου μας σαν αντικείμενο μίσους», είπε χαρακτηριστικά. Το βράδυ της Τρίτης αναγκάστηκε να μιλήσει από το μπαλκόνι του προξενείου. Τα βέλη του έφθασαν μέχρι τη Χάγη. «Οι Ολλανδοί μας έστειλαν μήνυμα ότι ο υπουργός δεν πρέπει να έρθει, διότι αν έρθει θα κερδίσει ο Βίλντερς», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Έλα, όμως, που παρά τα λεγόμενα του, ούτε ο ακροδεξιός Βίλντερς τον θέλει στην Ολλανδία, η οποία μπαίνει ανοικτά πλέον στο κάδρο της διαμάχης, υπέρ των γερμανικών θέσεων.

«Είμαστε στην Ολλανδία, όχι στην Τουρκία και ένας Τούρκος υπουργός δεν έχει θέση εδώ για να κάνει προπαγάνδα, για κάποιον σαν τον Ερντογάν που δεν είναι παρά ένας δικτάτορας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Βίλντερς.

Στην Τουρκία μπορεί η περιφέρεια να στηρίζει τον Ερντογάν και να δημιουργεί πανδαιμόνιο στις συγκεντρώσεις του, όμως στους ακαδημαϊκούς κύκλους η σύγκρισή της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί δεν άρεσε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top