ΒΟΜΒΑ από τον υποψήφιο πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ: «Καλύτερο το Grexit για την Ελλάδα»

«Αν ήμουν επιχειρηματίας θα πόνταρα στο… σορτάρισμα του ευρώ»

Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλούν στην Ελλάδα οι δηλώσεις του υποψήφιου Αμερικανού πρέσβη στην ΕΕ, Τεντ Μάλοκ, ο οποίος ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Ο Μάλοκ, οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ρέντινγκ στην Αγγλία, θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στις ΕΕ και είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε προβλέψει την κατάρρευση της ευρωζώνης στους επόμενους 18 μήνες.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Τεντ Μάλοκ επικαλέστηκε απόψεις συναδέλφων του οικονομολόγων και τόνισε ότι «θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να επιλέξει το Grexit».

«Δεν θέλω να μιλάω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω ότι ενδεχομένως, από την οπτική γωνιά ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μάλοκ, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν όσα λέει απηχούν και τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν η αμερικανική κυβέρνηση έχει άποψη σχετικά με το αν το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μάλοκ απάντησε:

«Δεν είμαι γνώστης αυτής της άποψης. Δεν έχω καμία αναφορά σχετικά με τις συζητήσεις. Ειλικρινά, δεν βρίσκομαι εντός της διοίκησης… Είχα συζητήσεις. Νομίζω ότι υπάρχουν ζητήματα, ειλικρινά, με το αν πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ή για το ποιος είναι υπεύθυνος για το πώς θα είναι αυτό το πρόγραμμα. Γιατί η Ελλάδα παραμένει σε ενός είδους στάσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Και για ποιο λόγο αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί».

Σε συνέντευξή του τέλος στο Spiegel επανέλαβε ότι το ευρώ είναι ένα «λανθασμένο πείραμα», ενώ πήγε ένα βήμα παραπάνω και υπογράμμισε πως αν ο ίδιος εργαζόταν σε επενδυτική τράπεζα «θα πόνταρε εναντίον του ευρωπαϊκού νομίσματος».

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες να μην δεχτούν τον διορισμό του Μάλοκ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, τον οποίο όπως έχει διαρρεύσει, πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βρετανός εθνικιστής Νάιτζελ Φάρατζ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top