Ο Ομπάμα την "βγαίνει" στον Τραμπ! "Διαδηλώστε για τη δημοκρατία, οι αξίες μας σε κίνδυνο"

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον προσφεύγει ενάντια στο διάταγμα-έκτρωμα Τραμπ-Πρώτη ανάρτηση: 31-01-2017 17:18

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει "το βαθμό κινητοποίησης" στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.

"Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο", πρόσθεσε.

"Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.

Τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου σε Αμερικανούς διπλωμάτες για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως για το διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.

Αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο "δίαυλο", τον λεγόμενο "της διαφωνίας" για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπο του υπουργείου Μαρκ Τόνερ.

"Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα", εξήγησε ο Τόνερ ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ επί υπουργίας του Τζον Κέρι και παραμένει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί ο διορισμός του διαδόχου του Κέρι, του Ρεξ Τίλερσον.

Το υπουργείο υπενθύμισε ότι αυτός ο επίσημος "δίαυλος διαφωνίας" λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Ο Τόνερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του "μηνύματος", ούτε για τον αριθμό των διπλωματών που το στηρίζουν ή που το υπέγραψαν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο να εκφράζεται μια "διαφωνία" εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου προέδρου.

Ο Τόνερ τόνισε ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. ο Τόμας Σάνον) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδίδουν μεγάλη σημασία και σέβονται αυτόν τον "δίαυλο διαφωνίας".

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο (περίπου 70.000 άνθρωποι συνολικά) έχουν το δικαίωμα "να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και με εμπιστευτικό τρόπο στην ιεραρχία τους".

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να στείλει τελεσίγραφο στους διπλωμάτες που διαμαρτυρήθηκαν επισήμως. "Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν" είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ.

Mηνύσεις κατά της εφαρμογής του διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση

Το Συμβούλιο Αμερικανό-Ισλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, υπέβαλε ομοσπονδιακή μήνυση εκπροσωπώντας 20 υποθέσεις.

Ομοσπονδιακοί δικαστές στις ΗΠΑ εμπόδισαν την απέλαση όσων κρατήθηκαν σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ για την μετανάστευση, ενώ αριθμός μηνύσεων υποβλήθηκε χθες.

Μήνυση υπέβαλε και η πολιτεία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει την νομική πρόβλεψη περί ίσης προστασίας, αλλά και την πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ. Αρκετοί άλλοι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων.

"Πρόκειται για μία παραβίαση και έναν κίνδυνο για όλους τους πολίτες στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και για όλες τις θρησκείες", δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, που είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τη μήνυση που υπέβαλε η πολιτεία της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν οι εταιρίες Amazon.com Inc και Expedia Inc, που έχουν την έδρα τους στην περιοχή του Σιάτλ.

Η Amazon χρειάστηκε ν' ακυρώσει ένα επιχειρηματικό ταξίδι για υψηλόβαθμο δικηγόρο της που έχει γεννηθεί στη Λιβύη και είναι υπήκοος της Βρετανίας, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που υποστηρίζουν τη μήνυση, ενώ 49 από τους εργαζόμενους της γεννήθηκαν σε χώρες από τις επτά για τις οποίες εφαρμόζονται οι περιορισμοί. Παράλληλα, επτά νέοι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να τοποθετηθούν σε γραφεία εκτός των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Expedia δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τα προγράμματα ταξιδιού τουλάχιστον 1.000 πελατών της, ενώ η εταιρία έχει οικονομικό κόστος για την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την πληρωμή νομικών συμβουλών για το χειρισμό της κατάστασης.

Ο Τραμπ μπορεί να είναι «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη, εκτιμά ο Π. Μοσκοβισί

 

Οι θέσεις του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέρ του προστατευτισμού έναντι της ΕΕ μπορούν παραδόξως να αποτελέσουν «μια ευκαιρία» για την Ευρώπη ενισχύοντας την ενότητά της, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συσφίγξουν γρήγορα τις τάξεις τους», επειδή «μόνο η ένωση των Ευρωπαίων μπορεί να μας σώσει από την παρακμή», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επικαλούμενος την ευκαιρία που αποτελεί κατά τη γνώμη του η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Βαλέτα.

«Ο 'Τραμπισμός' μας υποχρεώνει να ενωθούμε περισσότερο», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και όλων των προσφύγων.

Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει το ευρώ, απαντά η Μέρκελ σε σύμβουλο του Τραμπ

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα την κατηγορία ενός συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα εμπορίου ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να αποκτήσει πλεονέκτημα, λέγοντας πως η κυβέρνησή της ανέκαθεν ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

«Η Γερμανία είναι μια χώρα η οποία ανέκαθεν καλούσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως ακριβώς έκανε η Μπούντεσμπανκ πριν υπάρξει το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Εξαιτίας αυτού δεν θα επηρεάσουμε τη συμπεριφορά της ΕΚΤ. Και ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξει την κατάσταση όπως έχει αυτή», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Ναβάρο, ο επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου που δημιούργησε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι το ευρώ είναι σαν ένα «έμμεσο Deutsche Mark», η χαμηλή αποτίμηση της ισοτιμίας του οποίου δίνει στη Γερμανία συγκριτικό πλεονέκτημα επί των κύριων εταίρων της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top