ΑΝΗΣΥΧΙΑ σε Ευρώπη και Ελλάδα: Οι Αφγανοί, ο ISIS & τα ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Αφγανικός «εγκέφαλος» πίσω από τις εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων;

Ανησυχία για τους Αφγανούς και τον ISIS

Το ενδεχόμενο να υπάρχει ένας «κοινός εγκέφαλος» που οργανώνει και δίνει το σύνθημα για τις ταραχές και τις εντάσεις που κατά καιρούς ξεσπούν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ευρώπη, εξετάζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας. Ήδη, σε ορισμένες χώρες, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μετανάστες, αφγανικής κυρίως καταγωγής, θεωρώντας ότι ορισμένοι από αυτούς διατηρούν απευθείας δεσμούς τόσο με το Ισλαμικό Κράτος, όσο και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν αλλά και στο γειτονικό Πακιστάν.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας εμφανίζονται ανήσυχες από το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ταραχές στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε  Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία και Γαλλία, εμφανίζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι η περιοδικότητά τους, το σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασμά τους -σε διαφορετικές χώρες- και το κοινό εθνικό υπόβαθρο που έχει η πλειονότητα των πρωταίτιων, οι οποίοι συνήθως είναι άνδρες κατά βάση αφγανικής καταγωγής.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας Όλεγκ Πετκόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ταραχές που ξέσπασαν πρόσφατα στον προσφυγικό καταυλισμό Χάρμανλι (κοντά στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα) «ήταν μέρος από μαζικές ταραχές σε καταυλισμούς σ’ όλη την Ευρώπη και ήταν συντονισμένες με παρόμοια επεισόδια στη Λέσβο, στο Τορίνο της Ιταλίας και στο Καλαί της Γαλλίας». Η σχετική αναφορά μάλιστα έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης των επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών ασφάλειας που συγκάλεσε ο ίδιος ο βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Αμέσως δε μετά το τέλος της συγκεκριμένης σύσκεψης, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν την άμεση απέλαση 50 αφγανών μεταναστών που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, με την προοπτική ο αριθμός τους να αυξηθεί περεταίρω το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, πριν τρεις εβδομάδες η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της έθεσε τον ίδιο προβληματισμό και στο εσωτερικό της Γερμανίας, προαναγγέλλοντας μαζικές απελάσεις μεταναστών και ειδικά αφγανών πίσω στις χώρες τους. «Δεν είναι δυνατόν να μείνουν τόσοι χιλιάδες Αφγανοί στη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ.Μέρκελ, εκφράζοντας έτσι τους φόβους της για το ενδεχόμενο σύστασης τρομοκρατικών δικτύων στο εσωτερικό της χώρας. Συμπλήρωσε δε, πως ήδη περισσότερες από 60.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την επιστροφή όλων αυτών στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με διαρροές που έχει κάνει η γερμανική πλευρά προς τον τύπο, o αριθμός των Αφγανών που ενδέχεται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους, υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 100.000. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την παροχή ενός ποσού για να ξεκινήσουν νέα ζωή στο Αφγανιστάν και την κάλυψη του αεροπορικού εισιτηρίου για το ταξίδι της επιστροφής τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς 1 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες -χωρίς χαρτιά-που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε καταυλισμούς επί πακιστανικού εδάφους, μπορεί αύριο να βρεθούν στην χώρα μας! Οι πακιστανικές αρχές έχουν δώσει σε όλους τους παραπάνω μία διορία έως τον Μάρτιο του 2017 για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά είτε θα τους επιβληθούν σκληρές κυρώσεις, είτε θα απομακρυνθούν και θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν δια της βίας.

Το Πακιστάν δεν δέχεται τους υπηκόους του που επαναπροωθούνται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε παρά τις σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –προκειμένου να προλάβει το τσουνάμι Αφγανών προσφύγων στην Ελλάδα-έχει αποστείλει, επιστολή διαμαρτυρίας προς το πακιστανικό ΥΠΕΞ καλώντας τη χώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σε διαφορετική περίπτωση θα του αποδοθεί «ο χαρακτηρισμός χώρας που υποθάλπει την τρομοκρατία» με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top