Η πρώτη παγκόσμια ημέρα Γιόγκα είναι γεγονός!

ΔΕΙΤΕ που θα γίνει

Η πρώτη παγκόσμια ημέρα Γιόγκα είναι γεγονός!

​Πολύχρωμα στρώματα με χιλιάδες πιστούς της γιόγκα να κάνουν από τις πιο απλές ως τις δυσκολότερες asanas (πόζες ή στάσεις στη γιόγκα) θα γεμίσουν την Κυριακή την καρδιά της ινδικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα, η οποία καθιερώθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ μετά από πρωτοβουλία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Λίγο μετά τα ξημερώματα την Κυριακή, περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, στρατιώτες και άλλοι θα λάβουν μέρος σε μία 35λεπτη συνεδρία γιόγκα με στόχο να κατακτήσουν μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Και σε άλλες χώρες οι λάτρεις της γιόγκα αναμένεται να συμμετάσχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία όπου τα στρώματα της γιόγκα θα τοποθετηθούν κατά μήκος του Τάμεση.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από 13 μήνες, ο ινδός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι χορτοφάγος και ασκείται καθημερινά στη γιόγκα, έθεσε ως σημαντικό στόχο της κυβέρνησής του την θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γιόγκα.

india1.jpg
«Η γιόγκα έχει τη δύναμη να ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα!», έγραψε πέρυσι στο Twitter ο Μόντι, παρουσιάζοντας την ιδέα του στη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από τότε που ο ΟΗΕ συμφώνησε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκδηλώσεων, οι προετοιμασίες στην Ινδία είναι πυρετώδεις με τα σχολεία, τους στρατώνες ακόμη και τις φυλακές να ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις συνεδρίες της Κυριακής.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει μία ομιλία την Κυριακή και δεν θα συμμετάσχει στην μαζική εκδήλωση στη λεωφόρο Ρατζπάθ.

india2.jpg
Ξεκινώντας στις 7:00 πμ τοπική ώρα (0430 Ελλάδος), καθηγητές της γιόγκα θα διδάξουν στη συνεδρία η οποία θα προβάλλεται από γιγαντιαίες οθόνες, τοποθετημένες κατά μήκος της ιστορικής λεωφόρου.

Ο Μόντι θέλει να αποκαταστήσει τη γιόγκα ως ένα ιστορικό κομμάτι του ινδικού πολιτισμού, που όμως αλλοτριώθηκε όταν ��γινε υπερβολικά δημοφιλής στη Δύση.

Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός, μάλιστα, ίδρυσε υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών θεραπειών, ενώ έχει καθιερώσει δωρεάν μαθήματα για τα τρία εκατομμύρια των υπαλλήλων της κυβέρνησής του και τις οικογένειές τους.

«Η γιόγκα είναι η απαλή δύναμη της Ινδίας και μέσω αυτής της απαλής δύναμης όλος ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο χωριό...(και) η βία να εξαλειφθεί με αυτού του τύπου την ειρήνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάρατζ.

Η ίδια θα βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα, όπου εκατοντάδες yogis και yoginis αναμένεται να ασκήσουν την πρακτική τους στην Times Square.

Ωστόσο, οι προετοιμασίες έχουν προκαλέσει κριτική κυρίως από θρησκευτικές μειονότητες που κατηγορούν την κυβέρνηση του Μόντι ότι προωθεί μία φιλο-ινδουϊστική ατζέντα στην επισήμως κοσμική Ινδία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top