"Εξεγέρθηκαν" οι πολίτες στη Μπουρκίνα Φάσο- Έβαλαν φωτιά στη Βουλή

Δεν συμφωνούν στην αναθεώρηση του συντάγματος που θα επιτρέψει στον Κομπαορέ να πάρει πάλι την εξουσία

"Εξεγέρθηκαν" οι πολίτες στη Μπουρκίνα Φάσο- Έβαλαν φωτιά στη Βουλή

Ξεσηκώθηκαν οι πολίτες στη Μπουρκίνα Φάσο εναντίον του καθεστώτος του Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της Δυτικής Αφρικής για περισσότερα από 27 χρόνια, βάζοντας φωτιά στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου και σε επαρχιακές πόλεις, σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του Μπλεζ Κομπαορέ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

mpourkina-faso-antikubernitikes-diadiloseis-sti-bouli-eiserxontai-oi-diadilotes.jpg
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ματαιώνει την ψηφοφορία που προέβλεπε την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα επέτρεπε στον πρόεδρο Μπλεζ Κομπαορέ να διεκδικήσει και νέα προεδρική θητεία στις εκλογές του 2015.
Το βασικό αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει, ενώ ο στρατός χρειάστηκε να κάνει χρήση σφαιρών κατά των διαδηλωτών, που είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα η κρατική τηλεόραση δεν μεταδίδει πρόγραμμα, μετά την εισβολή την οποία δέχθηκε το κτίριο της από τους διαδηλωτές.

Θητεία του Μπλεζ Κομπαορέ

Ο Κομπαορέ ανέλαβε την εξουσία στη Μπουρκίνα Φάσο με πραξικόπημα, το 1987. Από τότε έχει κερδίσει τέσσερις φορές σε εκλογές, η εγκυρότητα των οποίων ωστόσο αμφισβητείται. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής το οποίο τον καλεί να μην θέσει υποψηφιότητα και να αποχωρήσει από την προεδρία το 2015.
Ο ίδιος χωρίς να έχει γίνει γνωστό το που βρίσκεται, ζήτησε μέσω Twitter από τους πολίτες της χώρας του να επιστρέψουν στην ηρεμία.
Ο Κομπαορέ είναι σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας, οι οποίες χρησιμοποιούν το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο για εξορμήσεις κατά των ισλαμιστών στην περιοχή του Σαχέλ. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον είχαν καλέσει να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συντάγματος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top