Φωτιά Βόλος: Νέα αναζωπύρωση στο Σέσκλο - Χωρίς ρεύμα οικισμοί

Η εικόνα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λαμία, Κάρυστο

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Βόλο με τον τραγικό απολογισμό των δύο νεκρών. 

Μια γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μέσα σε τροχόσπιτο στο Χοστοστάσι Αλμυρού. Απανθρακωμένος σε δασική έκταση κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε στον Άγιο Γεώργιο Φερών βρέθηκε κι ένας 47χρονος κτηνοτρόφος. 

Νέα αναζωπύρωση εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Σέσκλο, αν και η φωτιά το πρωί φαινόταν να είχε καλύτερη εικόνα. Ωστόσο, λίγο μετά,οι φλόγες ξαναφούντωσαν στο Σέσκλο, με αποτέλεσμα να σημάνει νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική.

Φωτιά Βόλος: Μηνύματα από το 112 όλη τη νύχτα

Οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής επικεντρώνονται σε εκτάσεις που καίγονται βόρεια του Βόλου. Υπάρχει όμως  δεύτερο μέτωπο, αυτό που χθες πέρασε τον αυτοκινητόδρομο Βόλου - Βελεστίνου - ΠΑΘΕ και κινήθηκε προς τον ΧΥΤΑ Βόλου, φτάνοντας ως τα Μελισσάτικα στις παρυφές της πόλης.

Στις 05:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 122 για να εκκενωθούν οι περιοχές Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

 

 

Λίγα λεπτά αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 και για τις περιοχές Αλυκές, Πευκάκια, Άγιος Γεώργιος, Νέα Αγχίαλος. 

 

 

Στις 01:30 τα ξημερώματα είχε σταλεί επίσης μήνυμα στους κατοίκους του οικισμού Μελισσάτικα να εκκενώσουν την περιοχή προς τον Βόλο, ενώ εκκενώθηκαν και οι Γλαφυρές.

 

 

Όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές. 

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Βόλο - Eurokinissi

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Βόλο - Eurokinissi

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας και επεκτείνεται μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο που έχει δυναμική, κοντά στο πεδίο βολής Βόλου, στην Αμυγδαλιά και κινείται προς Γλαφυρά.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώθηκαν στην προστασία και του οικισμού στο Σέσκλο Μαγνησίας. 

Όλοι νύχτα οι κάτοικοι λάμβαναν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις - Eurokinissi

Όλοι νύχτα οι κάτοικοι λάμβαναν μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις - Eurokinissi

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. 

Στο Σέσκλο και σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ έχει διακοπεί και η παροχή νερού. 

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, υπάρχουν επίσης στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Από χθες το βράδυ δε λειτουργούν επίσης οι μονάδες στην Α' και Β' ΒΙΠΕ του Βόλου μετά από κοινή απόφαση του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Στα μέτωπα επιχειρούν  38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν από τη φωτιά στο Βελεστίνο - Eurokinissi

Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν από τη φωτιά στο Βελεστίνο - Eurokinissi

Φωτιές: Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

Σχετικά με την Κέρκυρα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα.

Οι κάτοικοι στον Βόλο προσαπθούσαν να σώσουν το βιος του από τη φωτιά - Eurokinissi

Οι κάτοικοι στον Βόλο προσαπθούσαν να σώσουν το βιος του από τη φωτιά - Eurokinissi

Αναζωπυρώσεις, επίσης, αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Επιπλέον, αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, μέχρι στιγμής ελέγχονται.

Στη Ρόδο αυτήν τη στιγμή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, αυτό το μέτωπο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Το μέτωπο της φωτιάς επεκτείνεται βόρεια του Βόλου - Eurokinissi

Το μέτωπο της φωτιάς επεκτείνεται βόρεια του Βόλου - Eurokinissi

Παράλληλα, στον Δομοκό και την Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, όπως είπε,  έχουν περιοριστεί.

Συνολικά 74 πυροσβέστες έχουν υποστεί θερμοπληξία ή έχουν τραυματιστεί ή έχουν υποστεί εγκαύματα από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (περιοχές ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – πλην νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (περιοχές ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
     

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην περιοχών ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Κιλκίς, περιοχές ΠΕ Σερρών, ΠΕ Πιερίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 5).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top