Πρωτοφανής επιχείρηση διάσωσης στη Ρόδο: Εκκενώσεις 30.000 ανθρώπων

Με λεωφορεία και πλωτά σκάφη εγκαταλείπουν την περιοχή

Η κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο και ως ένα σημαντικό βαθμό έχει γίνει με επιτυχία παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προσπάθεια για την εξεύρεση χώρων έτσι ώστε να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες.

Με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατεύσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ήδη στη Λίνδο έχουν φτάσει τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες τουρίστες που διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ενώ η Αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έχουν διαταχθεί να εκκενώσουν.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτή επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

2xCL-415

1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

2 Π/Γ (προωθητής γαιών)

1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)

2 ανατρεπόμενα

1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)

2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)

2 πυροσβεστικά οχήματα

14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία

4 STEYER

6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top