Κύθηρα: «Μας παρέσυραν σε ένα ταξίδι θανάτου»

«Σε κάθε κύμα χάναμε ένα - δυο άτομα»

Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι άνδρες του Λιμενικού σώματος, επιχειρούν στα Κύθηρα μετά το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία.

Ένας άντρας έχει συλληφθεί και οι αρχές θεωρούν ότι έχουν στα χεριά τους τον δουλέμπορο.

Τον ρολό των Τούρκων στο ταξίδι του θανάτου αποκαλύπτουν στον Άρη Λάμπο όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν. 

Σε έναν από τους μετανάστες υποσχέθηκαν ότι θα φτάσει με ασφάλεια στην Ιταλία και κόντεψε να είναι ένας από τους νεκρούς της τραγωδίας των Κυθήρων.

Τα χέρια του είναι ματωμένα και χτυπημένα καθώς πάλεψε με τα κύματα και γατζώθηκε στα βράχια.

μεταναστης

«Κρατιόμασταν από τα βράχια, κρατούσαμε ο ένας το χέρι του αλλού, τα κύματα ήταν πολύ άγρια, σε κάθε κύμα χάναμε ένα άτομο, δυο άτομα» συγκλονίζουν οι περιγραφές του.

«Όταν είδαμε τη βάρκα ήταν 40  - 50 μέτρα , δηλαδή για 20 ή 27 άτομα όταν μπήκαμε στη βάρκα, είδαμε 97 άτομα. Μας κορόιδεψαν» εξηγεί Αφγανός μετανάστης.

Για τους διακινητές η ζωή δεν έχει καμία αξία. Αξία έχουν μόνο τα χρήματα. Μια περιουσία έδωσαν ορισμένοι από τους μετανάστες που έφτανε τα 9.000 και τα 11.000 ευρώ.

μεταναστες

«Η Ευρώπη να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορα της, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις και να λάβει μέτρα κατά των διακινητών» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Όπως φαίνεται πάντως η εύνοια της Τουρκίας είναι αυτή που γεμίζει τα καραβάνια της υποτιθέμενης ελπίδας δημιουργώντας τελικά άτυπα κέντρα υποδοχής στη χώρα μας.

Το παλαιό σχολείο των Κυθήρων, έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους επιζώντες από το ναυάγιο. Οι περισσότεροι είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν.

«Τραβούσαμε τα σχοινιά πάνω , ήταν πολύ δύσκολο λόγω θαλασσοταραχής , είχε τη θηλιά και τους τραβούσαμε έναν ένα πάνω. Εμείς τους σώζουμε κι αυτός μας κατηγορεί ότι τους πνίγουμε , αυτός τους αμολάει για να πνιγουνε» λέει ο Παναγιώτης Ρούσσος, κάτοικος Κυθήρων.

«Είμαι ευγνώμων στους κατοίκους αυτού του νησιού οι οποίοι μας βοήθησαν όταν η βάρκα μας συγκρούστηκε στα βράχια, δεν υπήρχε κανείς, οι κάτοικοι αυτού του χωριού μας διέσωσαν» λέει μετανάστης.

μεταναστες

Οι κάτοικοι των Κυθήρων, έχουν συγκεντρώσει έξω από το σχολείο παπούτσια προκειμένου να τα χαρίσουν στους μετανάστες .

Το λιμενικό έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός άνδρα με καταγωγή από την Συρία, ο οποίος φέρεται πως ήταν ο διακινητής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κυθήρων, Στράτο Χαρχαλάκη έχουν ανασυρθεί επτά ή οχτώ σοροί. Ο δήμαρχος περιγράφει στο Star πως ένας από τους μετανάστες από το Αφγανιστάν είναι ανώτατος δικαστικός στη χώρα του, ωστόσο έχει επικηρυχθεί από τις αρχές καθώς εξέδιδε διαζύγια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top