Αριστούχος πρόσφυγας θα παρελάσει, αλλά κινδυνεύει με απέλαση

Η συγκινητική ιστορία του Σαϊντού Καμαρά που ήρθε μόνος του στην Ελλάδα

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα, το Νοέμβριο του 2019, σε ηλικία 16 ετών. Ωστόσο κατέβαλε μια υπερπροσπάθεια να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έμαθε τη γλώσσα, παρακολούθησε σεμινάρια και γενικά έκανε αυτά που προβλέπονται σε μια διαδικασία ένταξης, με αποτέλεσμα να αποφοιτήσει με άριστα. 

Όμως τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση για άσυλο που είχε υποβάλει, κάτι που απειλεί να διαλύσει όσα έχει κατορθώσει μέχρι τώρα.

Έτσι επρόκειτο να κάνει αύριο παρέλαση και να απελαθεί. Στο πλευρό του βρέθηκαν αμέσως οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, οι φίλοι του, οι γείτονες που τον περιβάλλουν με αγάπη κι αλληλεγγύη. Μετά το κύμα συμπαράστασης, υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Μετανάστευσης και προσδιορίστηκε η εξέταση της αίτησής του σε δεύτερο βαθμό, στις 30 Μαρτίου, οπότε φαίνεται να δικαιώνεται και να παραμένει στη χώρα μας.

Η συγκινητική επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου: 

«Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη
τους.

Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και ης γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top