Καιρός: Ψυχρή εισβολή με χιόνια στην Αθήνα – Στους -20℃ ο υδράργυρος

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα;

Στην «κατάψυξη» θα μπει τις επόμενες ημέρες η χώρα, καθώς τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πολικές θερμοκρασίες, ενώ αναμένονται χιόνια, ακόμα και στην Αθήνα. 

Η πτώση της θερμοκρασίας θα αρχίσει από σήμερα, με παγετό τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τσουχτερό θα είναι και αύριο το κρύο, ενώ θα υπάρξει μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή. Όμως το Σαββατοκύριακο η κακοκαιρία επιστρέφει, με τον υδράργυρο να κάνει βουτιά κάτω από το 0 σε πολλές περιοχές. 

 

 

Ο πολικός αεροχείμαρρος που θα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες ώρες, θα φέρει πολικές θερμοκρασίες στη χώρα μας. 

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ο υδράργυρος να πέσει στους -18 και -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας.

Καιρός: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που απειλεί τη χώρα μας

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας. 

 

 

Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.  Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» - ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. 

Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων  και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων.  Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.

Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Καλλιάνος: «Χιόνια και στο Σύνταγμα»

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει:

«Αν, επαναλαμβάνω, Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη “παίζεται” στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.

Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική): 00 πμ - 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.

  • 03 πμ - 06 πμ: Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.
  • 06 πμ - 09 πμ: Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.
  • 09 πμ - 12 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.
  • 12 μμ - 15 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.
  • 15 μμ - 18 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά ή παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.
  • 18 μμ - 21 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.
  • 21 μμ - 00 πμ: Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές στα κεντρικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη. 

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης. Στην Ανατολική Στερεά πρόσκαιρα οι ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. 

Βελτίωση του καιρού αναμένεται σε αυτές τις περιοχές μετά το μεσημέρι. Τις απογευματινές ώρες τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε τμήματα της Πελοποννήσου. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 8, στην Ήπειρο από -10 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -8 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -8 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 6 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικοί έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο με σταδιακή εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Από τις απογευματινές ώρες γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Τη νύχτα στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -04 (μείον 4) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 20-01-2022
Στις περισσότερες περιοχές προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, ενώ από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top