Lockdown στους ανεμβολίαστους: Αποκλείονται από όλους τους κλειστούς χώρους

Ποιοι χώροι εξαιρούνται - Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα

Όσα ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Σκοπός είναι η προστασία των πολιτών και η προτροπή τους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: 5 νέα μέτρα για κορωνοϊό και εμβολιασμό!  

Έτσι, όσοι ενήλικοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πέραν της εστίασης, δε θα μπορούν να μπουν σε κανέναν κλειστό χώρο, όπως θέατρα, σινεμά, μουσεία ή γυμναστήρια ούτε και με την επίδειξη αρνητικού τεστ, όπως ισχύει σήμερα.

Ως εκ τούτου οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν μη εμβολιασμένοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα φαρμακεία, και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

νέα μέτρα

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει στις εκκλησίες για τους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Παύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 60 και άνω μετά τους επτά μήνες

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του, με έναρξη ισχύος του μέτρου από τις 13 Δεκεμβρίου.

Δίνεται ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι με τον καιρό μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Η ισχύς των πιστοποιητικών θα είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. 

Νέα μέτρα: Επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Σκοπός είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Δεν υπάρχουν “κορόιδα” και “έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα εντατικοποιηθούν. «Δεν υπάρχουν “κορόιδα” και “έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», κατέληξε.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν ισχύ το επόμενο δίμηνο, όπου και θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top