Φωτιά στην Αττική: Καίγεται το Κρυονέρι - Εκρήξεις σε μετασχηματιστές

Απομακρύνται όσοι βρίσκονται στη Λίμνη Μαραθώνα και το Καλέντζι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πύρινη κόλαση που έχει κυκλώσει από χθες τη βόρεια Αττική, με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη όλη τη νύχτα για να ελέγξουν τις φλόγες, οι οποίες όμως «καταπίνουν» τα πάντα στο πέρασμά τους.

Το πρωί εστάλη μήνυμα εκκένωσης της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ λίγο πριν τις 14:00 με μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν όσοι βρίσκονταν στη Λίμνη Μαραθώνα και το Καλέντζι να απομακρυνθούν. 

φωτιά Αττική

Τεράστιες πύρινες φλόγες στη βόρεια Αττική

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μετά από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Από το σημείο απομακρύνονται κάτοικοι και τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς, παράλληλα, σημειώνονται αλεπάλληλες εκρήξεις. 

Αγωνία και για το Κρυονέρι. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει σπίτια, γήπεδα τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου ενώ οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά την πλατεία. Αλεπάλληλες είναι οι εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ. 

Λίγο μετά τις 11:00 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους σε Καπανδρίτι και Πολυδένδρι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Το sms ανέφερε: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να φυσούν δυνατοί άνεμοι, όπως είχαν προειδοποιήσει από χθες οι μετεωρολόγοι. 

Πύρινη κόλαση στην Αττική- Εντολή εκκένωσης σε Πολυδένδρι και Καπανδρίτι

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβέστες για να εμποδίσουν τις φλόγες να μπουν στο Κρυονέρι. Πριν από λίγο σημειώθηκε αναζωπύρωση σε δυο σημεία, στα όρια του οικισμού.

Υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο στα βόρεια του Κρυονερίου, στο ίδιο σημείο όπου έφτασε χθες πρώτα η φωτιά αλλά αυτή τη στιγμή καίει νέο κομμάτι δάσους.

Χαρδαλιάς: 99 νέες πυρκαγιές σήμερα – 57 ενεργές

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του Καλεντζίου του Δήμου Μαραθώνα, λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει μια τεράστια έκταση από τα διόδια των Αφιδνών και προς τον Μαραθώνα. 

φλόγες Αττική

Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να περιορίσουν τις φλόγες

Ένα μεγάλο μέτωπο εξελίσσεται στα πλάγια της εθνικής οδού. Στο ύψος των διοδίων Αφιδνών έχει πάρει φωτιά ένα μεγάλο εργοστάσιο, ενώ έχουν καταστραφεί αρκετές επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί και σπίτια. 

Μητσοτάκης: «Περιορίστε τις μετακινήσεις - Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Στις φλόγες παραδόθηκε επίσης ένα «νεκροταφείο» αυτοκινήτων με τις εκρήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη από τα καύσιμα στα ντεπόζιτα. 

Εκρήξεις σε «νεκροταφείο» αυτοκινήτων

Εννέα τραυματίες από τη φωτιά 

Συνολικά εννέα είναι οι τραυματίες από τη μάχη με τις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε νοσηλεύονται στο ΚΑΤ, εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι.

Ένας ακόμα άνθρωπος νοσηλεύεται στο 251 ΓΝΑ και άλλοι τρεις με αναπνευστικά προβλήματα στο Ιπποκράτειο και το Σισμανόγλειο. Το πρωί μετέβη στο ΚΑΤ για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Φωτιά Αττική: Εν αναμονή των εναέριων μέσων

Οι ελπίδες πλέον στρέφονται στα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν και ξεκίνησαν την κατάσβεση με το πρώτο φως της μέρας. 

Φωτιά Αττική: Διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Αυτή την ώρα τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στη Δροσοπηγή και στο Κρυονέρι. 

καμένα φωτιά

Το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο και μαίνεται ανεξέλεγκτο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Φωτιά: Πέρασε την εθνική οδό – Απανωτά μηνύματα από το 112

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά πέρασε δυο με τρεις φορές την εθνική οδό, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να την περιορίσουν πριν επεκταθεί. 

Φωτιά Αττική: Οι φλόγες πέρασαν την Εθνική οδό προς τον Άγιο Στέφανο

εκκένωση κάτοικοι

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών κλήθηκαν μέσα στη νύχτα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Τα μηνύματα έκτακτης ανάγκης από το 112 ήταν αλλεπάλληλα, καλώντας τους κατοίκους σε Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Δροσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Βόθωνα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Φωτιά Κρυονέρι: Από μια κλωστή κρέμεται η ηλεκτροδότηση στην Αττική

Όσον αφορά τον Άγιο Στέφανο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, δεν εκκενώθηκε τελικά και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας κίνδυνος για τη περιοχή.

φωτιά εθνική οδός

Η φωτιά πέρασε δυο τρεις φορές την Εθνική Οδό

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή - Εκκενώνεται το Κρυονέρι

Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να μη φτάσει η φωτιά στη Μαλακάσα, καθώς υπάρχουν φόβοι πως αν ενισχυθούν οι άνεμοι θα φτάσει μέχρι τον Ωρωπό.

Φωτιά Αττική: Έφτασε η διεθνής δύναμη

Από το πρωί η επιχείρηση θα ενισχυθεί: 

  • Με 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία
  • Με 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη από τη Γαλλία
  • Με 40 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο
  • Με 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία
  • Με ελικόπτερα από την Ελβετία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Ανοιχτή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η Αττική Οδός για την εξυπηρέτηση των αυτοκινητιστών.

Οι διερχόμενοι δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων, αλλά και προς την διευκόλυνση των μετακινούμενων από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι πότε θα διαρκέσει το μέτρο.

Λόγω των πυρκαγιών η τροχαία ενημερώνει πως κλειστοί παραμένουν οι εξής λεωφόροι – οδοί:

  • Αθηνών-Λαμίας από κόμβο Οινοφύτων έως γέφυρα Καλυφτάκη και στα δυο ρεύματα
  • Εθ. Οδό Μαλακάσας - Σκάλας Ωρωπού από Καβάφη
  • Κόμβος Βαρυμπόμπης – Ερυθραίας προς Βαρυμπόμπη
  • Τατοΐου από Λ. Κύμης προς Βαρυμπόμπη, από Ερυθραίας προς Βαρυμπόμπη, από ύψος Ι.Ν Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, από ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου
  • Λ. Κρυονερίου από συμβολή με οδό Ανοίξεως προς Δροσοπηγή
  • Δροσοπηγής από Αθηνών-Λαμίας προς Δροσοπηγή
  • Μουσών από Ορφέως
  • Πάρνηθος απο Αγίας Τριάδος

Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, από την 18:50 ώρα της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021 και μέχρι εξάλειψης των προκληθέντων από την πυρκαγιά δυσμενών συνθηκών ορατότητας, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

φωτιά

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα
  • Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και
  • Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top