Κέρκυρα: Βόλτα στον «κήπο των Θεών» - To Μποσκέτο θα σας μαγέψει

Ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στην Κέρκυρα

Κέρκυρα

Ατελείωτες είναι οι συζητήσεις που κάνουν κάθε μέρα στο «Μποσκέτο» ο Άγγλος φιλέλληνας Γκίλφορδ, ο ηρωικός ποιητής Λορέντζο Μαβίλης, ο διηγηματογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, οι Άγγλοι συγγραφείς Lawrence & Gerald Durrells και ο Γερμανός στρατάρχης Σούλενμπουργκ, που έμεινε στην ιστορία ως ο υπερασπιστής της Κέρκυρας κατά την τουρκική πολιορκία του 1716. 

Πελοπόννησος: Τρεις μοναδικές παραλίες μόλις δύο ώρες από την Αθήνα

Το «Μποσκέτο» που σημαίνει μικρό άλσος, είναι «βγαλμένο» μέσα από τα πρότυπα ενός ιταλικού κήπου της Αναγέννησης. Αποτελεί μια όαση στην καρδιά της πόλης, καθώς είναι «πλημμυρισμένο» από πολύχρωμα λουλούδια, ενώ τα αιωνόβια δέντρα δίνουν απλόχερα τη σκιά και τη δροσιά τους σε κάθε επισκέπτη. 

Βρίσκεται μεταξύ της Πλατείας Σπιανάδας ή Λιστόν, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, και της τάφρου του Παλαιού Φρουρίου.Έχει σχήμα παραλληλόγραμμου, με απόλυτη συμμετρία, που όταν το επισκεφθείς «χάνεσαι» από την ομορφιά που σου προσφέρει. 

Σιντριβάνια, αγάλματα, πέτρινα ημικυκλικά παγκάκια σε περιστύλια, αγαλματίδια που παιχνιδίζουν και παρασύρουν τη σκέψη των συγγραφέων και των «μεγάλων» ανδρών ευεργετών του νησιού.

Η θέα από το «Μποσκέτο» είναι απαράμιλλης ομορφιάς, μπορεί κανείς να δει το Παλιό Φρούριο και το Βίδο, ενώ «απλώνεται» μπροστά το βαθύ γαλάζιο του Ιονίου.

Ιδιαίτερα ξεχωριστός στο «Μποσκέτο» είναι ο ανδριάντας του φιλέλληνα ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας Λόρδου Guilford, έργο του γλύπτη Κ. Απέργη του 1883.

Στην είσοδό του «Μποσκέτο» βρίσκεται ο ανδριάντας, του Γερμανού στρατάρχη Σούλενμπουργκ (Mathias von der Schulenburg), που συνέβαλε καθοριστικά στην άμυνα της πόλης κατά την πολιορκία του 1716, από τους Οθωμανούς. Είναι φιλοτεχνημένος, από μάρμαρο Καράρας, από τον Ιταλό γλύπτη Antonio Gorradini το1716.

Το 2016 στο «Μποσκέτο» τοποθετήθηκαν και δύο μπρούντζινα ανάγλυφα των αδελφών Lawrence και Gerald Durrell, ενώ ο κήπος μετονομάστηκε, τότε από το δημοτικό συμβούλιο ως κήπος Ντάρελς, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους Άγγλους συγγραφείς που έκαναν γνωστό το νησί σε όλα τα πλάτη του κόσμου. 

Παρότι το «Μποσκέτο» αποτελεί έναν από τους δημόσιους κήπους του νησιού, όταν το διασχίζει ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα κήπο μίας βενετσιάνικης αναγεννησιακής βίλας, που τα πάντα γύρω του βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Καλοκαίρι 2021: 3+1 προορισμοί για low budget διακοπές σε camping

Το «Μποσκέτο» ή κήπος των Θεών, όπως τον ονόμαζαν οι αδερφοί Ντάρελς, έχει δύο εισόδους, η μία βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου και η δεύτερη στην αριστερή πλευρά του, όμορα του ναού της Παναγίας Μανδρακίνας. Η τελική του μορφή φέρεται ότι έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά την κατασκευή των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Το «Μποσκέτο» αποτελούσε τον αγαπημένο κήπο περιπάτου όλων των αρχόντων του τόπου, ενώ σήμερα το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top