Η κοσμοπολίτισσα Σκιάθος με τα γαλοζοπράσινα νερά και τις 69 παραλίες

Το μονοπάτι για άτομα με αναπηρία και το σπίτι του Παπαδιαμάντη

Είναι κοσμοπολίτισσα, συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο, το βουνό με τη θάλασσα, την ιστορία με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τηρεί όλα τα πρωτόκολλα της πανδημίας, αφού οι ντόπιοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που «αγγίζει» το 95%. Η Σκιάθος έχει έρθει και πάλι σε απόσταση «αναπνοής» από τη βόρεια Ελλάδα, χάρη στη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη- Σποράδες και τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι το νησί θα κερδίσει φέτος πολλούς Έλληνες και Βαλκάνιους τουρίστες.

Άλλωστε, έχει να περηφανεύεται για το Μπούρτζι, που προσφέρει μαγευτική θέα στους επισκέπτες, τις αξέχαστες βόλτες στο παλιό κάστρο, τις γαλαζοπράσινες παραλίες με ψιλή άμμο, το σεργιάνι στα γραφικά σοκάκια, για τα φρέσκα ψάρια, για τη νυχτερινή ζωή που «κάθεται» αναπαυτικά στην περιοχή «Μαξιλάρες».

Σκιάθος

Είναι το νησί όπου, εκτός από τη φιλοξενία των μόνιμων κατοίκων, ο τουρίστας θα βρεθεί να περπατά δίπλα σε αστέρες του Χόλιγουντ και να κάνει μπάνιο σε ακτές με θέα την υπερπολυτελή θαλαμηγό σεΐχη στ’ ανοιχτά.

Μαζί με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία το 1807 και άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία του Έθνους και με πολλά ακόμη κρυμμένα «μυστικά», η Σκιάθος καθίσταται πιο ελκυστική.

Οι 69 παραλίες, το μονοπάτι για άτομα με αναπηρία και το σπίτι του Παπαδιαμάντη

Η Σκιάθος φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά της με ψιλή άμμο και λευκά βότσαλα. Η παραλία Κουκουναριές είναι το σήμα κατατεθέν, όμως η Μπανάνα, τα Λαλάρια, ο Βρωμόλιμνος, η Καναπίτσα, η Μεγάλη Άμμος δεν πηγαίνουν πίσω. Το νησί διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, με 69 παραλίες, την οποία μπορείς να προσεγγίσεις πέρα από το αυτοκίνητο και με καραβάκι που κάνει συνεχώς διαδρομές.

Παράλληλα, διαθέτει δίκτυο μονοπατιών για εναλλακτικό τουρισμό που ξεπερνά τα 100 χλμ. Η δημοτική αρχή της Σκιάθου έχει πάρει την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για 15 περιπατητικές διαδρομές και αυτό το διάστημα «τρέχει» ο καθαρισμός αλλά και η χαρτογράφησή τους.

παραλία Σκιάθος

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι για άτομα με αναπηρία, τα οποία ακόμη και με αμαξίδιο θα μπορούν να κάνουν τη διαδρομή που θα ξεκινά γύρω από τη λίμνη Στροφυλιάς και θα καταλήγει στη φημισμένη παραλία Κουκουναριές.

«Δεκαπέντε διαφορετικές περιπατητικές διαδρομές, που η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικό κομμάτι του νησιού, ενώ για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι ΑμΕΑ στις Κουκουναριές. Αν περπατήσει κάποιος και τις 15 διαδρομές θα δει όλο το νησί με τα πόδια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Σκιάθου, Διαμαντής Μαθηνός.

Πάντως, παρά τις όποιες προκλήσεις της θάλασσας, του φαγητού και της παρέας, οι τουρίστες δεν παραλείπουν μια επίσκεψη στο Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  που βρίσκεται στη χώρα και αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο ύψιστης σημασίας για τη Σκιάθο. Είναι το πατρικό σπίτι όπου έζησε ο κορυφαίος Έλληνας διηγηματογράφος με τους γονείς και τα αδέλφια του, μεγάλωσε και πέθανε.

Σκιάθος: Σπίτι Παπαδιαμάντη

Αποτελεί πόλο έλξης με φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, έπιπλα, ρούχα και άλλα ενθύμια που κοσμούν το Σπίτι - Μουσείο. Για τους επισκέπτες που ψάχνουν να πάρουν επιπλέον «μυρωδιά» από το νησί υπάρχει ακόμη το Σκιαθίτικο Σπίτι, το Ναυτικό Μουσείο, αλλά και το οινοποιείο Παρίσση -το μοναδικό σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο- που είναι χτισμένο 100 μέτρα πάνω από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.

Οι κρατήσεις είναι πολύ μειωμένες στη Σκιάθο

Με τα περίπου 100 ξενοδοχεία και τα δεκάδες ακόμη ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, για όλα τα βαλάντια, περιμένει πλέον να ανάψει το «πράσινο φως» για να μπορέσουν να έρθουν οι μεγάλοι «παίκτες» που στηρίζουν κάθε χρόνο τον τοπικό τουρισμό, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί. 

Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα μειωμένες, με τους επιχειρηματίες να ποντάρουν πολλά στους Έλληνες αλλά και τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες. Οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν τις αφίξεις με τσάρτερ, όπως επίσης και οι Ισραηλινοί. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν ένα πρώτο κρας τεστ και υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν προς τις Σποράδες μόνο από Θεσσαλονίκη γύρω στα 1.500 άτομα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας. 

σοκάκι στη Σκιάθο

«Διαβεβαιώνω ότι θα φροντίσουμε να υπάρχει ασφάλεια. Έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, υπάρχει υγειονομική κάλυψη με μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κινητή μονάδα υγείας που διενεργεί συνέχεια τεστ, μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών που κάνει συνεχώς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορείς για να ελέγχουμε την υγειονομική επιτήρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί η σεζόν, δεδομένου ότι Βρετανοί και Σκανδιναβοί δεν μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν και αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 70% κάτω σε σχέση με άλλες χρονιές. Εάν δεν “ περπατήσει” η βρετανική ή σκανδιναβική αγορά θα είναι μια χαμένη χρονιά, όμως δεν θα φταίει η δική μας πλευρά. Η χώρα έχει κάνει τα πάντα, έχει εμβολιάσει τον κόσμο, έχει ανοίξει τα σύνορα. Τα ανοιχτά ξενοδοχεία είναι πλήρως ασφαλή, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ πλήρως ασφαλές είναι και το νησί. Ο κόσμος που θα αποφασίσει να έρθει στη Σκιάθο θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Πάνος Ανδριτσόπουλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top